Експозиција посвећена Првом светском рату отворена у Бечу

15-07-2014 12:03:42 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Бечки војно-историјски музеј је представио на изложби, уприличеној 100. годишњици убиства наследника аустро-угарског престола Франца Фердинанда и његове супруге, које је постало повод за почетак Првог светског рата, аутомобил наследника, у којем су се он и његова супруга возили у Сарајево, униформу и окрвављену кошуљу наследника.

Поред њих су витрине са инвалидским протезима и надгробним крстовима, који симболишу успомену на више од 9 милиона жртава тог рата, који данас у Аустрији називају „почетном катастрофом“ 20. века. Аутомобил и крстови су почетак и крај нове експозиције. Она обухвата око 2 хиљаде објеката. Музејолози једног од највећих војно-историјских светских музеја и најстаријег музеја Беча промишљали су и састављали ову експозицију у току неколико година, а затим је градили у току 11 месеци. Преуређивање експозиције је коштало аустријску државну благајну скоро 3,9 милиона евра, - саопштава музеј. Нова стална експозиција у Војно-историјском музеју заузима међу другим експозицијама посебно место.

Крило музеја површине хиљаду квадратних метара било је проширено на 1400 квадратних метара на рачун стварања допунског нивоа, продубљеног за 1,5 метара у темељ историјске зграде. У 35 витрина с најсавременијим условима чувања експоната размештено је око 2000 објеката, 917 од њих су тродимензионални. Ту су представљени не само разноврсне војне униформе, оружје, одликовања, карте и леци, већ и пробушен гранатом блиндирани отвор једне аустријске тврђаве, италијанска униформа за хемијску заштиту, која подсећа да је током Првог светског рата први пут било примењено хемијско оружје, србска застава с иконом апостола Андреја Првозваног, играчка у виду војника и стона игра „Ко ће победити“.

У посебној витрини су руске униформе и одликовања из тог времена. Близу је летак на руском језику са саопштењем о револуцији у Петрограду и примирју. Према речима директора музеја доктора Кристијана Ортнера, промишљајући композицију, припадници музеја су одустали од помодне у музејским круговима „емоционализације“. Сваки посетилац долази на изложбу са својим искуством – различитим породичним причама, образовним нивоом. Што се тиче страних туриста, треба узети у обзир различите националне компоненте. У таквој ситуацији емотивни прилаз може да има супротни резултат, у односу на онај, који се планирао. Зато смо уредили једноставну хронолошку експозицију да би објекти могли да буду представљени гледаоцу у најчистијем виду да би све одисало историјом, - рекао је Ортнер. При томе причи о рату су додате многе сложене теме, које стара експозиција није обухватала.

Ту су војна правда, протеривање становништва, пољска и украјинска легије у саставу аустријске армије, чији је циљ стварање својих националних држава на територији Руске империје, војна индустрија, инвалиди, жене у рату. Навећи експонат, према речима Ортнера, то је огромна тврђавна хаубица тешка 80 тона. Најмањи експонат је медаљон са иконом Мадоне, који је био о врату једног погинулог војника. У новој експозицији има 1,5 пута више експоната, него у пређашњој, затвореној протекле године. При томе око трећине предмета се приказује публици први пут. „Музеј не може да исприча пуну историју. Он може да подржи знање уз помоћ објеката. Ти аутентични објекти стварају посебну ауру, која омогућује да се боље схвати историја“, рекао је у уводном говору директор музеја. Представник министратва одбране Аустрије, који је учествовао у церемонији отварања, додао је да експозиција омогућује „да се промисли, осврне назад, примети историјска сличност са данашњошћу и цени да живимо у мировној Аустрији“.