Московски музеј представиће изложбу посвећену Џорџу Баланчину

15-07-2014 02:07:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Познатији као Џорџ Баланчин, чувени кореограф је био рођен као Георгиј Баланчивадзе и сматра се оснивачем балета у САД, као и савременог неокласичног балета у читавом свету. Међу његова дела се убрајају: „Крцко Орашћић“, „Тема са варијацијама“, „Моцартијана“, „Серенада“- на музику Чајковског, „Славујева песма“ и „Аполон Мусагет“ Стравинског, „Блудни син“ Прокофијева и „Кристални дворац“ Бизеа.

Изложба, посвећена великом кореографу, под називом „Џорџ Баланчин, додир са вечношћу. Њујорк Сити балет на фотографијама Пола Колника“ биће постављена у филијали Позоришног муезја Бахрушина у Москви, саопштио је за РИА Новости кустос изложбе Валериј Головицер.

Изложба ће бити отворена 3.јула у позоришном салону на Тверкосм булевару, а за широку публику биће отворена од 4.јула до 3.августа.

„Сада се и у свету веома помпезно обележава 110.јубилеј светски познатог балет-мајстора Џорџа Баланчина“,- рекао је Головицер и додао: „изложбе посвећене мајстору одржавају се у Њујорку и у Тбилисију. Биће отворена јубиларна експозиција у Москви, а у новембру у Санкт Петербургу. Аутор радова који су изложени је чувени амерички фотограф Пол Колник, који са Њујорк Сити балетом ради већ 17 година. Током 40 година он је снимао часове, пробе, извођења овог чувеног кореографа и овековечио је на фото-фолији сјајна дела великог мајстора.“

На изложби су представљена 103 рада, који су, све до последњег повезани са радом Баланчина. По мишљењу стручњака, Колник је успео да представи и дочара на својим фотографијама атмосферу овог узвишеног плеса, да покаже моменте највишег унутрашњег напора. Ове моменте Колник је видео истим очима баш као и Баланчин.

Велики кореограф је сматрао да у балету уопште није важан сиже колико музика и сам покрет. „Неопходно је одбацити сиже, декорацију и накићене костиме. Тело играча је његов главни инструмент. Уместо декорације неопходно је добро осветљење. Односно, плес се може изразити само уз помоћ музике“- писао је Баланчин.

Чувени руски балетски критичар Вадим Гејевски сматра да „рад Пола Колника подсећа на уметсност античких статуа: иста је прецизност пластике и форме, предивна јасноћа и поетизовани израз тела“.

Колник, који према речима Головицера веома воли Русију, већ је стигао у престоницу и присуствоваће отварању изложбе.Након завршетка изложбе, све своје радове, амерички уметник ће предати на поклон музеју.