Туљејев позвао Спилберга да погледа на остатке диносауруса у Кузбасу

15-07-2014 02:25:48 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/FunkMonk/cc-by-sa 3.0/ |


Губернатор Кемеровске области Аман Туљејев је позвао чувеног режисера Стивена Спилеберга који снима 4. филм из серије Парк из доба Јуре да погледа скелете диносауруса пронађених овде ради даље популаризације науке у својим филмовима, саопштава прес-служба обласне владе.

Позив за посету Кузбаса ради упознавања са скелтетима јединствених ”гуштера-папагаја” спитакозауруса, који су овде живели пре 125 милиона година Туљевеј је послао Спилбергу специјалном поштом. Губернатор је истакао да грађани Кузбаса високо цене стваралаштво Спилберга, који ради сада на четвртом Парку из доба Јуре.

Туљејев је позвао режисера и чланове сниматељске групе да посете кузбаска ископавања и да се упознају са јединственим археолошким проналасцима, којима нема равних нигде на Земљи, истакла је прес-служба. У писму Туљејев је прецизирао да су недавно у Чебулинском рејону палеонтолози нашли одлично очуване остатке женке сибирског пситакозауруса са младунцем. Ове животиње су у великом броју обитавале на територији данашњег Кузбаса и храниле се биљкама од којих се затим формирало главно богатство региона — камени угаљ. Уверен сам да ће наша сарадња послужити миру, јачању пријатељства међу нашим народима и популаризацији науке, подвукао је губернатор. У Шестаковском археолошком комплексу у Чебулинском рејону Кузбаса налазе се споменици историје, културе, природни објекти светског значаја. Пре свега то је једино у Русији ”гробље диносауруса” са скоро неповређеним скелетима које су научници нашли 1953. године. За 60 година у околини села Шестаково нађени су остаци најразличитијих диносауруса — од ситних грабљиваца до гигантских 30-метарских зауропода.