"Славјански базар” у Витебску објединиће уметнике из 30 земаља

15-07-2014 12:27:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/Андрей Александров/ vostok.r |


Међунаордни фестивал уметности Славјански базар који се одржава у Витебску од 8. до 16. јула и окупља учеснике из 30 земаља постаће незабораван догађај и својеврсни ”мост пријатељства”, сматрају организатори и учесници форума.

Фестивал Словенски базар одржава се од 1992. године. Циљеви форума су да обједини стваралачке снаге блиских по култури земаља и да формира цивилну заједницу.

Фестивал је већ 23. по реду. Око 70 манифестација се одржава на главним сценама овог лета, рекао је новинарима директор фестивала Александар Сидоренко. Према његовим речима, није могло ни без новина — тако су се карте сада могле купити преко интернета — промењена су правила конкурса извођача Витебск, обновљен је конкурс за најбољу публикацију о фестивалу у медијима, а гости концерата могу да виде нову сценографију Летњег амфитеатра, основне сцене фестивала.

- Најважнији су наши међународни конкурси који су основа фестивала. Ове године ми смо се потрудили да унесемо одређене измене. Појавила се фаза одабира у конкурсу извођача естрадне песме. Ове године од 21 учесника конкурса у финале улази свега 15, објаснио је директор форума.

Према његовим речима, први пут у фестивалу учствовују представници Мексика. Такође он је изразио захвалност украјинским извођачима који нису одустали од учешћа у Словенском базару — међу учесницима форума су Ирина билик, Алексеј Матиас, као и Потап и Настја.

У оквиру фестивала су одржане представе луткарских позоришта Русије и Белорусије, пројекције филмова, састанци са филмским ствараоцима, џез маратон и много тога другог.

Овај конкурс певача који долазе из разних земаља најбоље одражава дух фестивала, зато што он заиста постаје међународни форум. У наше време, када нису најповољније тенденције у односима између земаља, моменат јединства, пријатељства, културне размене врло је важан, сматра председник жирија, заслужни посленик уметности РФ Ким Брејтбург.

Са њим се слаже и народни уметник Русије Михаил Турецки.

- Желим да ујединимо напоре и да учинимо овај догађај незаборавним. Надам се да ће то бити посебан фестивал, зато што је сада време промена, сложена политичка ситуација. Русија и Украјина су пријатељи за сва времена, сада се нешто нарушило и Белорусија треба да помогне да се успоставе ”мостови пријатељства” преко уметности, рекао је он.

Певачица Зара која је ове године ушла у жири дечијег конкурса, истакла је да Словенски базар фестивал са беспрекорном репутацијом.

- Наш задатак је да потврдимо његову репутацију. Први пут сам учествовала у фестивалу пре 12 година, и од тада с времена на време у њему учествујем. Учешће у Словенском базару је некакав степен тражености и популарности уметника, рекла је она. Говорећи о ситуацији у свету која данас влада, Зара је подвукла да музика нема националност, она све спаја.