Кина припрема авијациону платформу у Јужном кинеском мору

15-07-2014 01:00:51 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/randomwire/cc-by-nc-sa 3.0/ v |


Кина би могла да отпочне изградњу писте на спорним острвима Нанша (Спратли). Према речима портпарола министарства иностраних послова Филипина Чарлса Хозеа, Кина је заузела гребен Џонсон (Чигуа) на овим острвима, и већ је почела да допрема грађевински материјал на њему. Према његовим речима, тачност активности Кине потврђују снимци филипинске ратне морнарице.

Уколико се информација потврди, то ће бити прва кинеска писта у спорним водама Јужног кинеског мора. Своје авијационе платформе, способне да подрже претензије на ову зону, имају и Филипини и Тајван. У спору око ненасељених острва и гребена, богатих нафтом и гасом, такође су укључени и Брунеј, Вијетнам и Малезија.Недавно, Пекинг и Манила су разменили ударце буздованом. Кинески патролни брод покушао је, мада безуспешно, да омете смену на филипинском потопљеном броду.

Она надгледа један од контроверзних појаса. Филипинци су ухапсили 11 кинеских рибара, који су, наводно, ухваћени да лове морске корњаче на подручју које припада Филипинима.Било како било, свака страна оптужује противника за агресивно понашање. У међувремену, у стратегији Пекинга се види јасна промена.

Раније, он је најављивао своје претензије, док их сада реализује. Кина је изашла из сенке, накупивши огромна финансијска средства, подигавши економију, ојачавши оружане снаге, примећује експерт Института за Далеки исток РАН, Александар Ларин:

- Тешко је рећи како ће се ситуација развијати даље. Евидентно је да је Кина донела одлуку којим ће се смером кретати. Он иде на заоштравање односа са земљама југоисточне Азије, упркос чињеници да она са овим земљама има веома блиске трговинско-економске односе. На политичком плану, акције Кине су засноване на пријатељским осносима са њима. Кинески лидери путују у земље АСЕАН. Тамо су врло радо виђени. Наизглед, развијају се блиски односи, док Кина у Јужном кинеском мору води оштру политику. Чиме ће се све то завршити, тешко је предвидети. У међувремену, очигледно, Кина је сигурна да може да оствари свој циљ.

Борбу за своје интересе у Јужном кинеском мору, Кина је започела на два фронта. У последњих неколико дана, Кина и Вијетнам се налазе на ивици оружаног сукоба. Разлог – кинеско истраживање нафте са платформе у близини острва, које Вијетнамци сматрају својим. Државе су тамо довукле на десетине ратних бродова. Током сукоба није коришћено ватрено оружје. Међутим, има рањених, између осталог, услед примене водених топова.Погоршање односа на мору изазвало је протесте у неколико индустријских зона на југу Вијетнама. Тамо се налази већина предузећа са кинеским капиталом.

Са анти-кинеским слоганима против кинеских истраживања у Јужно-кинеском мору 13. маја изашло је на улице више од 15.000 Вијетнамаца, радника у овим предузећима. То су били најмасовнији протести у Вијетнаму за читаво време његовог сукоба са Кином око острва. Они су нанели штету и интересима тајванских бизнисмена. Током нереда, уништена је била фабрика у власништву тајванских инвеститора, најмање два тајванска бизнисмена су повређена. Демонстранти су нанели озбиљну штету бројним тајванским компанијама, "заменивши" их са кинеским компанијама по хијероглифским знацима.Приметно је да су ове акције одржане дан након што је Вашингтон изразио своју дубоку забринутост акцијама Кине у Јужном кинеском мору. Ово је саопштио амерички државни секретар Џон Кери на конференцији за новинаре у Вашингтону са министром иностраних послова Сингапура Касивисванатханом Шанмугамом. У свом одговору, министар спољних послова Кине Ванг Ји позвао је Вашингтон да "објективно и фер" третира развој ситуације око кинеске нафтне платформе.

Владимир Фјодоров,