Налазите се на страници > Почетна > Блог > Опасност по САД

Опасност по САД

15-07-2014 01:30:17 | | Глас Русије, фото: AP/Raqqa Media Center/ vostok.rs |


На Блиском истоку се учврстила нова исламистичка групација, којој нема равних, „Исламска држава Ирака и Леванта“ (ИДИЛ). О томе шта је помогло њеном настанку и какву опасност представља ова организација говори се у специјалном материјалу „Гласа Русије“.

Групација ИДИЛ, која изазива страх и трепет у Багдаду, прво је била једна од „филијала“ Ал Каиде, али је после извесног времена прерасла у самосталну заједницу радикалних исламиста, која поседује одличну борбену способност и истиче се својом окрутношћу. Њено претендовање на доминацију у блискоисточном региону поприма све јасније и опасније обрисе, сматра стручњак за проблеме Централне Азије и Блиског истока Семјон Багдарасаров:

- Ефикасност деловања ИДИЛ се објашњава следећим факторима. Идеологија, за коју се испоставило да је тражена код знатног дела ирачког становништва представља резултат упада америчке војске и поремећаја постојећих односа у овој земљи. Друго – у њеним редовима се налази велики број бивших официра ирачке војске из времена Садама Хусеина. Кад су Американци 2003. године заузели Багдад, њихова администрација је донела врло погубну одлуку – да се истера на стотине хиљада официра из оружаних снага Ирака. Они су се нашли на маргинама друштва.

И то није једина грешка САД. Растеравши администрацију Садама Хусеина и формиравши владу која је лојална Вашингтону, Американци нису узели у обзир чињеницу да ће насилна демократизација Ирака изазвати противречности у друштву које је претходни режим годинама обуздавао, сматра политиколог Аџар Куртов:

- То нису противречности на етничкој основи између Арапа, Курда и Туркмена, а такође нису противречности на верској основи између шиита и сунита. Влада Арапина-шиита Нурија Ал-Маликија није успела да консолидује нацију, без обзира чак и на огромну америчку помоћ. А она је била просто безгранична. Само за модернизацију ирачких оружаних снага издвојено је око двадесет пет милијарди долара.

Ови напори су се претворили у прах – ирачке снаге безбедности нису у стању да се супротставе одредима ИДИЛ. А њихов укупан број још сасвим недавно, по оценама стручњака, није био већи од две дивизије. Остављајући наоружање, технику и магацине с муницијом ирачки војници се повлаче под надирањем исламиста. Багдад је молио САД за помоћ, али је није дочекао – Барак Обама се није усудио да изврши ваздушне ударе по позицијама терориста и ограничио се само обећањима о свакој врсти помоћи. Док су Бела кућа, Стејт департмент и Пентагони решавали шта да раде ИДИЛ је преузео контролу над већином гасних и нафтних објеката у сиријској провинцији Дејр-ез-Зор која с граничи с Ираком. Могућности и напори терористичке групације расту и вероватно ће ИДИЛ своју делатност моћи да прошири и ван граница блискоисточног региона.

Григориј Миленин,