Хоће ли «Неразрушива стена» осигурати безбедност Израела?

15-07-2014 03:54:26 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/ vostok.rs |


Трећи пут у току 4 године Израел спроводи војну операцију у Гази. У Израелу нуде затишје за затишје, али сви покушаји посредништва за обуставу ватре ХАМАС за сада одбије. Почетком недеље израелска влада ће размотрити могућност ширења операције и њене копнене фазе.

За ракетно гађање ћете добити бомбардовање, ако престанете да гађате – предложићемо затишје. Са таквим речима се обратио лидерима исламистичког покрета ХАМАС протеклог петка премијер Израела Бињамин Нетањаху. Касније је исте речи огласио министар безбедности Моше (Буги) Јаалон. У суботу, 5. јула, ракетно гађање израелске територије је било настављено. Израелска армија је за неколико сати обуставила бомбардовање Газе. Међутим, у недељу је гађање из Газе било настављено. На угроженој територији се налазио крупни јужни град Бер-Шева. Израелска авијација је бомбардовала 34 мета у Гази. У Израелу се већ говорило о неопходности редовне војне операције ради уништавања војне инфраструктуре ХАМАС у Гази и обуставе ракетног гађања, које се наставља у току скоро 14 година. Почетком ове недеље током седнице владе је у свом говору премијер Нетањаху рекао:

- Ми смо извршили низ војних акција против ХАМАС-а. Циљ ове операције је да вратимо безбедност и тишину свим Израелцима, пре свега становницима југа. Наше искуство сведочи да је у таквој ситуацији најбоље да се делује хладнокрвно, неужурбано. Чинимо све могуће да би вратили нашем југу тишину и мир.

8. јула армија одбране Израела је објавила о почетку војне операције под називом Неразрушива стена. Од момента последње такве операције у Гази је прошло свега 18 месеци.

Бомбардовано је десетине градова и логора избеглица у Гази, прве алармне сирене су се чуле у градовима у центру земље – Тел-Авиву, Холону, Бат-Јаму и Ришону ле-Циону. Већи део ракета је оборио противракетни систем Гвоздена купола. Абу-Убејда, портпарол борног крила ХАМАС, изјавио је да су у ХАМАС-у спремни да наставе рат против Израела све до Судног дана.

- Спремни смо за било који развој догађаја. У нашем лексикону нема речи пораз. Нека непријатељ зна да му спремамо многа изненађења.

Међу изненађењима, која је обећао ХАМАС, биле су ракете сиријске и иранске проиводње, које су стигле до Хадере – израелског града на северу земље. Сутрадан су у ХАМАС-у изјавили да су лансирали ракете у правцу нуклеарног реактора у Димону, на југу земље. У Израелу не потврђују и не негирају постојање у Димону атомског реактора. Сирене противавионске узбуне се чуле и у Јерусалиму, граду три религије, где се налази Храм Гроба Господња, џамија Ал-Акса и зид плача. У среду ноћу поморске групе ХАМАС су покушале да продру од стране мора на територију кибуца Зиким да би тамо извршили оружани напад на становнике. Израелски војници су приметили и ликвидирали диверзанте. Истовремено и даље се повећава број погинулих у појасу Газе. У суботу је он износио више од 100 људи, према месним властима, најмање половина су жене и деца. Прес-служба израелске армије је саопштила да екстремисти ХАМАС користе џамије, болнице и стамбене зграде ради чувања војне муниције и лансирања ракета. Председник Палестинске Аутономије, Махмуд Абас, позвао је обе стране за хитно примирје и обуставу насиља. Међутим, у Гази се тим позивима ругају. Насер Али, водитељ ТВ канала ХАМАС-а Ал-Акса јавно је оптужио Абаса за сарадњу с Израелом.

- То је редовни злочин циониста, који се дешава пред очима читавог света, оних, који позивају обе стране за обуставу насиља. Овде нема две стране, има само злочини терориста. Махмуд Абас, који лицемерно гледа све ово, помаже Израелу. То је недопустиво!

У четвртак су представници Египта и Јордана осудили израелску агресију и затражили од СБ УН да такође осуди акције јеврејске државе, али тај покушај није успео. Египатски покушаји да се договоре с ХАМАС-ом о обустави ватре такође су пропали. У петак Исмаил Ханија, лидер ХАМАС-а у Гази, изјавио је да се не боји израелских претњи, те је спреман за сваки развој догађаја све до спровођења копнене операције. Командант израелске армије Бени Ганц је саопштио да су војна лица спремна за такву операцију, те чекају да то потврди политичко руководство земље.

Многи војни експерти претпостављају да ће Израел морати да спроведе копнену операцију да би уништио скалдишта војне мукниције и ракета, која се налазе у подземским хангарима на територији Газе, да би онемогућио ракетно гађање југа. Иначе, за 5 дана операције из Газе је лансирано у правцу Израела више од 700 ракета, израелске ВВС су бомбардовале хиљаду мета у Гази.

Ксенија Светлова,