ЕК: Украјина ће без Русије тешко акумулирати количине гаса за транзит у ЕУ

16-07-2014 09:02:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Према оцени ЕК, Украјина до зимског периода и почетка грејне сезоне треба да акумулира у својим складиштима 18-20 милијарди кубних метара гаса за уредан транзит руског гаса у Европску унију.

Украјина ће без руског гаса тешко моћи да акумулира у подземним складиштима гаса (ПСГ) неопходне количине за несметан транзит у Европску унију, изјавио је за РИА Новости директор Европске комисије за енергетику Доминик Ристори.

„Без притока руског гаса у Украјину ће бити компликована ситуација и зато морамо да радимо на обнављању трилатералних (гасних) преговора и отварању свих могућих реверсних путева. Без руског гаса ће бити тешко“, рекао је он.

У вези са тим он је додао да ће ЕК уложити максимум напора како би се напунила украјинска ПСГ у количинама које су потребне за несметани транзит руског гаса.

„Ми ћемо уложити све напоре како би помогли да се до зиме повећа ниво гаса у складиштима. Знате да је то тешко. Зато су тако потребни реверсни токови“, рекао је он новинарима.

Према оцени ЕК, Украјина би до почетка грејне сезоне требала да акумулира 18-20 милијарди кубних метара гаса за уредан транзит руског гаса у Европску унију. Према оцени руске стране то је количина од 18,5 милијарди кубних метара.

Према информацијама министра енергетике Украјине Јурија Продана, јесења грејна сезона почиње 15. октобра. Гаспром је после дуготрајних и неуспешних преговора од 16. јуна превео Нафтогас, који му дугује $4,5 милијарде, на авансно плаћање. Сада у украјински гасно-транспортни систем стижу само транзитне количине гаса, који је намењен Европи. У влади Украјине је формиран кризни штаб и власти земље могу увести ванредно стање у енергетском сектору.

Читајте више наУкрајина из минута у минут