Политиколог: Конфликт у Украјини ће за пет година испровоцирати рат у ЕУ

16-07-2014 09:43:30 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Andrey Stenin/ vostok.rs |


Украјински политиколог Ростислав Ишченко сматра да ће, ако до краја године конфликт на југоистоку Украјине не пређе у стадијум мировних преговора, за 3-5 година он постати повод за „братоубилачки рат у Европској унији“.

Експерти из Русије, Украјине и Немачке су у уторак у Москви разговарали о конфликту на југоистоку Украјине и разменили мишљења по поводу његовог решавања.

Разлог за организацију видео-конференције је била хуманитарна катастрофа на југоистоку Украјине због које је већ око 300.000 људи затражило статус избеглица у Русији. Такође, постоји забринутост због могућности изласка конфликта ван граница Украјине.

„Ни један конфликт не може бити затворен унутрашњим оквирима – он увлачи огроман број учесника ратних дејстава. Пољска влада већ говори да руско-украјински конфликт може доћи до њених граница“, рекао је руководилац одељења за европску безбедност у Институту Европе РАН Дмитриј Данилов у току видео-моста Москва-Берлин.

„Рат у срцу Европе: Како наћи пут ка миру у Украјини? Поглед из Москве и Берлина“

Конфликт у Украјини може изазвати рат у ЕУ

Украјински политиколог Ростислав Ишченко сматра да ће, ако до краја године конфликт на југоистоку Украјине не пређе у стадијум мировних преговора, за 3-5 година он постати повод за „братоубилачки рат у Европској унији“.

„Ако до јануара не почне етапа политичког, а не војног решавања ситуације у Украјини, онда ћемо ми за три-пет година седети за овим столом и дискутовати да ли Русија треба да се умеша како би зауставила братоубилачки рат у Европској унији. Ја се, наравно, не бих усудио да говорим о томе да ли ће се морати повлачити граница између Баварије и Прусије, али нисам ни сигуран да Немачка може сачувати свој територијални интегритет“, рекао је Ишченко.

Нема потребе да се разоружава Народна војска

Заменик декана факултета светске економије и међународних односа НИУ ВШЕ Андреј Суздаљцев је врло скептичан према идеји разоружавања нардоне војске на истоку Украјине и меког демократског сценарија решавања конфликта у скоријој будућности.

„Демократскки процеси говоре да ће сви терористи и припадници народне војске Истока бити изабрани у локални парламент. Они (устаници и кијевска власт) не жече да живе заједно, они мрзе једни друге и то треба разумети“, рекао је Суздаљцев.

За све је „крив“ Крим

Немачки стручњаци су покушали да заузму умерену позицију и рекли су да је први разлог за рата у Украјини био улазак Крима у састав РФ.

„Конфликт је почео припајањем Крима Русији. Било је потребно да се сви чланови парламента и политичких структура изјасне о томе. То је дуг процес, а то се на Криму није догодило – морали су бар да питају за мишљење украјинско руководство. Чули смо коментаре представника ОЕБС о томе да је, наводно, све било у реду. Ипак, сам процес припајања је текао неправилно“, изјавио је водећи експерт фонда „Наука и политика“ Волфганг Рихтер.

Шта се догађа у Украјини и Новорусији

Масовне антивладине акције су почеле у југоисточним областима Украјине крајем фебруара 2014. године. То је био одговор локалног становништва на насилну смену власти у земљи и покушај Врховне раде да укине законе који су давали руском језику статус регионалног. Донбас је постао центар борбе проруски настројених грађана против власти у Кијеву.


Читајте више наУкрајина из минута у минут