Књиге за саморазвој и успех

17-07-2014 09:54:02 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Шта је смисао живота? Шта нас спречава да успемо? Може ли се бити срећним? У свету постоји неколико занимљивих књига које говоре како да се лоше навике претворе у ефективне моделе понашања, како да се не секирамо због неуспеха, да покажемо своје способности, таленте, снагу карактера, одредимо свој животни циљ и дођемо до њега.

Успех по Џеку Кенфилду

Сви ми желимо богатство, славу, успех. Шта се крије иза ових речи? Књиге "Правила за успех" и "Животни циљ" Џека Кенфилда помажу да се боље разуме шта желимо од живота и говоре нам како да достигнемо жељене циљеве. Џек, тренер, мотивациони писац и говорник, једноставно и јасно објашњава како да се постане успешним. Његове савете сви користе, од предузетника и руководилаца свих нивоа, до продаваца и културних радника.

"Правила за успех" ће вас научити да се фокусирате на своје способности, да уклањате препреке у себи, ојачате самопоуздање, изађете на крај са дуговима и дођете до жељеног благостање, пронађете склад између професионалног и породичног живота. У принципу, има много шта да се научи.

Кејт Фераци "Никада не једите сами"

Да бусте били успешна особа, потребно је, не само развијати сопствене способности, већ и знати ефикасно комуницирати и успостављати односе корисне за себе и окружење. Ова књига - нека врста уџбеник нетворкинга - уметност комуницирања искрено и отворено са различитим људима, градећи узајамно корисне контакте у различитим сферама живота.

Зачудо, али ми не говоримо о коришћењу других људи у корисне сврхе, већ, напротив: аутор тврди да је важно излазити у сусрет људима, бити делимично алтруиста, не очекујући ништа за узврат.

Ова књига је веома корисна за предузетнике и менаџере, новинаре и оглашиваче, свима чији рад је везан за комуникацију. "Никада не једите сами" описује принцип успостављања добрих односа међу људима. Следећи савете аутора, може се, не само успешно реализовати своје амбиције и способности, већ и помоћи другима да учине то исто. Књига је лака за читање, лепо и брзо написана за задовољство и корист читалаца.

Роберт Чалдини "Психологија утицаја"

Често не знамо како да кажемо "не", жалимо што смо преварени, што су искористили нашу доброту и добре намере. Да ли постоји начин да се одупре манипулацијама? О томе говори књига Роберта Чалдинија "Психологија утицаја." Овај рад плени лаким стилом и ефективном презентацијом материјала, а истовремено је озбиљан, јер на савременом научном нивоу анализира механизме мотивације, освајање информација и доношење одлука. Књига ће бити од користи свима који у послу морају да користе утицај, као и онима који желе да науче како да се бране од њега!

Роберт Чалдини - професор психологије на Аризонском универзитету у Темплу, специјалиста у области експерименталне и социјалне психологије.

Данијел Гоулман, "Емоционална интелигенција"

Књига је први пут објављена 1995. године, али је и данас бестселер. Преведена је на 40 језика. Она ће вас научити како да владате својим емоцијама и утичете на осећања других. Амерички психолог, писац и новинар, признати стручњак у области емоционалне интелигенције Данијел Гоулман тврди да у постизању успеха у кући и на послу наше емоције играју много важнију улогу него што се то обично верује. Шта је "емоционална интелигенција"? Чиме се разликује од "нормалне" и каква је корист од ње? Како научити да се носимо са тугом, љутњом, темпераментом, депресијом и постанемо успешнији? О свим овим питањима детаљно се говори у књизи, богато илустрованој примерима емоционалне интелигенције и добрим анализама.

Срећа - то је посао у потоку

Мађарски психолог Михај Чиксентмихај пронашао је шта човека чини срећним. Основа среће - усмерена активност, пуна смисла, у којој се особа отвара и заборавља на себе. Такву активност психолог је назвао потоком. Пронашавши своје животно дело и радећи на њему са задовољством, особа упада у поток. Да ли вам се некада дешавало да нешто радите са страшћу и заборављате на време? Били сте у потоку!

Рад треба да донеси радост и срећу, тврди аутор. Такав рад постоји - потребно је само да откријете шта вас уводи у "поток", најпродуктивније стање. Књига даје детаљна упутства о томе како да пронађете поток и како да паднете у њега. Према речима аутора, сваки посао може да се претвори у поток, чинећи га ефикасним и чак вољеним. Књига је обимна, није лака, али је вреди прочитати.

Ниједан од аутора не обећава лаке начине и брзе резултате, свака књига - само је смерница, а пут ћете морати сами пробијати. Како бисте нашли себе и сврху свог живота, потребно је напорно радити: поправити понашање, претворити у дело тајне, садржане у књигама. И тада ће живот благословити ваше напоре. Све је могуће, уз одређени рад на себи.

Ана Фјодорва,