Руски физичари изводе телепортацију

17-07-2014 06:51:32 | | Глас Русије, фото: East News/Science Photo Library/ vostok. |

Човек садржи десет на 24 атома


Телепортација - није фикција, доказали су научници Московског физичко-техничког института (МФТИ). У будућности ће се моћи путовати на велике даљине без употребе физичке силе и истовремено налазити на два места, нпр. у Пекингу и Москви или у Сибиру и на острвима Новог Зеланда. Није искључено ни телепортацијско освајање космичког пространства. Све је ствар у физичком ефекту, тзв. "квантној уплетености." То је способност квантних објеката да се налазе на удаљености један од другог, при том остајући нераздвојним.

У класичној физици не постоји такав ефекат. Руски научници су пронашли начин како да се очува "квантна уплетеност" приликом преношења информација на знатној удаљености. То је, у суштини, телепортација, објаснио је један од аутора рада, истраживач МФТИ Сергеј Филипов:

- Када нам се конци у клупку мрсе, нас то обесхрабрује. А физичари када имају посао са замршеном ситуацијом веома су срећни, јер у тим стањима постоји корелација - шта се дешава на једном крају конца клупчета, повезано је са оним што се дешава на другом. Ове корелације се могу проследити негде. Људи, расељени на такав начин на одређене дистанце, такође ће бити у некој корелацији. Њихово понашање неће бити независно једно од другог.

У почетку, истраживања физичара су била везана за проучавање преноса сигнала преко оптичке мреже. То је, према речима научника, тзв. "тајна квантна комуникација." У МФТИ пронашли су такав алгоритам који омогућава да ова веза постане још тајнија. Што се тиче телепортације, она је постала "бочни" ефекат дизајна. Научник објашњава како ће се уз помоћ пронађеног ефекта моћи премештати ствари и људе:

- Рецимо да желите да телепортујете човека. Да бисте то урадили, ви не прослеђујете све његове атоме. Ви кажете, ја имам 20 кг кисеоника, 10 килограма угљеника, одређену количину водоника и узимате исту количину на другом крају. Даље, ви прослеђујете информације о њиховим једињењима и саставу записане у атомима. И на другом крају конца, од ваше материје правите исту особу.

У извесном смислу, овај "скуп" продсећа на холографију - реконструкцију слике тродимензионалних објеката помоћу ласера​​. Разлика је у томе што ово није само посебна врста фотографије, већ стварање човека, да тако кажем, од "крви и меса", са свим специфичностима и могућностима. Наука још није достигла такве висине. Научници су, за сада, научили да телепортују само фотоне. Оправо они су обично носиоци послатих информација. На другом крају конца, стручњаци су научили да стварају исто стање микро објекта, које се налазило на супротном крају. Сада морамо научити да примењујемо овај принцип у сложенијим системима. То је тешко, јер како систем расте, тако се драматично повећава и сложеност телепортације, каже Сергеј Филипов.

- Телопортовати два атома, дупло је теже него један, а три - осам пута теже. Ако бисмо желили проценити степен сложености људске телепортације, морали бисмо узети у обзир да човек садржи десет на 24 атома.

Јелена Ковачић,