Да ли ће Русија започети извоз ракета ”Искандер”?

18-07-2014 12:19:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На сајму наоружања МИЛЕКС-2014, одржаном ових дана у Белорусији, шеф руске делегације Валериј Варламов је изјавио да су ракете Искандер-Е и С-400 спремне за испоруке у друге земље. Може бити речи о измени политике у области извоза датих система, при томе за такве потрошаче оружја као што су Кина комплекс може да буде модификован.

Искандер-Е и С-400 нису случајно поменути заједно. Оба система наоружања разматрана су као приоритетна за модернизацију руске армије. Због великих обима државне одбрамбене наруџбине руска индустрија је осећала дефицит производних капацитета. Зато је било одлучено да ће се оба система испоручивати за извоз тек псоле задовољења базичних потреба руских оружаних снага. Руској армији било је потребно да хитно замени совјетско оружје којем истиче рок употребе, зато није могло да се одуговлачи. Ракете Искандер-Е ће заменити старе совјетске системе Точка-У, којима крајем актуалне деценије треба да истекну рокови чувања чврстог ракетног горива.

У модернизацији армије Русија је постигла одређене успехе. Пуном паром теку припреме за испоруке С-400 у земље као што су Кина и Белорусија. Очигледно да је дошло време за извоз Искандерова.

Овај систем би могао да буде кроистан за многе азијске земље. Већина великих земаља и територија региоан сада развија сопствене системе противракетне одбране — самостално или уз помоћ САД. Сличне програме има Кина, Индија, Јапан, Република Кореја и чак и Тајван. Искандер је специјално пројектован за примену у условима када противник има снажан систем ПРО. Ракета не само да не поседује високу прецизност, већ и извршава у току лета сложене маневре, који је чине мало осетљивом чак за најбоље комплексе ПРО. На неким деоницама путање она врши маневре са преоптерећењем до 30 килограма.

Ракетни комплекси Искандер такође је оптимализован за деловање у условима надмоћи противника у ваздуху. У комплексу се користе мобилне шасије са високом проходношћу, а процес припреме ракета за лансирање је брзи и високо аутоматизован.

Што је још важније за такве потрошаче оружја као што је Кина, комплекс сасвим може да буде модификован и за коришћење нових типова ракета. На пример, у Русији је разрађена варијанта Искандера са крстарећом ракетом домета 2000 километара. Русија се суочава са тешкоћама у постављању таквих система због учешћа у споразуму о ракетама средњег и малог домета. Ипак пред земљама Источне и Јужне Азије таква ограничења не стоје. Чак за азијске земље које имају сопствене развијене ракетне програме, дати систем може да буде корисна допуна постојећем арсеналу. Висока прецизност и способност савладавања ПВО чини Искандер-Е идеалним средством за поражавање појединачних посебно важних и добро заштићених циљева. 2655 ракета спремно је за испоруке у друге земље.

Василиј Кашин,