БРИКС ће учинити светску економију праведнијом

18-07-2014 12:26:00 | | Глас Русије, фото: AP/Eraldo Peres/ vostok.rs |


Земље БРИКС намеравају да ојачају позиције обједињења у међународним пословима и да повећају његов значај за светску економију, али не планирају да граде војно-политичку алијансу, изјавио је председник РФ Владимир Путин.

Дошло је време да се подигне улога БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) на нови ниво, да се обједињење учини неодвојивим делом система глобалног управљања у интересима стабилног развија, сматра Владимир Путин. Према мишљењу руског лидера, дуготрајни заједнички интерес земаља БРИКС је јачање владавине међународног права и централне улоге УН у међународном систему. Да кажемо отворено: без принципијалног става Русије и Кине у СБ УН о Сирији, догађаји у тој земљи одавно би се развијали по либијском и ирачком сценарију, изјавио је Путин у интервјуу агенцији Итар-Тас.

Настављајући ову мисао, председник Русије је указао на неопходност супротстављања покушајима појединих држава да наметну међународној заједници курс смене неповољних режима и протурања једностраних варијанти разрешења кризних сутиација.

Предлажемо да се направи механизам редовних консултација високог нивоа међу нашим спољнополитичким ресорима за различите регионалне конфликте — са изласком, где је могуће, на заједничке позиције и заједничке напоре у доприношењу њиховом политичко-дипломатском регулисању, саопштио је Путин. Према његовим речима, државе које се не слажу са политиком САД и њихових савезника, често се подвргавају ”хушкању” и то је неприхватљиво.

Све последње изјаве председника Русије о сољнополитичким питањима одражавају наступање нове етапе односа Москве са светом, говори ветеран руске дипломатије, амбасадор РФ Глеф Ивашенцов. Са његове тачке гледишта, Русија и Запад имају различите представе о томе шта је то суперсила.

- У руском поимању суперсила је она држава којој нико не може да наређује. А САД полазе од тога да је суперсила она држава која може да наређује свима. У руском схватању држава је много и свет треба да буде вишеполарни.

Дотичући питања међународне економије, председник Русије Владимир Путин је у интервјуу о тематици самита БРИКС у Бразилу изјавио да међународни валутно-финансијски систем у његовом актуелном виду није праведан према земљама БРИКС и у целини према новим економијама. Он превише зависи од положаја долара, тачније од валутно-финансијске политике америчког руководства. Земље БРИКС желе да промене то стање, подвукао је председник РФ.

Заједно земље БРИКС представљају утицајну снагу и у перспективи сасвим могу да представљају реалну конкуренцију земљама Велике осморке, уверен је заменик директора Института за Далеки Исток РАН Андреј Островски.

- У ствари главно је друго. Тренутно осморка има једну снажну полугу која у значајној мери одређује живот на планети. Имам у виду Светску банку, ММФ и Банку за реконструкцију и развој. Истовремено БРИКС се састаје редовно, економски механизми који одређују делатност земаља БРИКС у суштини не постоје. Фомрирање Развојне банке БРИКС омогућава да се у великој мери избегне диктат Г8 и да се формира одређена структура која може да допринесе даљем развоју земаља БРИКС.