Запад-Русија: неразумевање на нивоу идеологије

18-07-2014 12:28:27 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Тежња Запада да пребаци на Русију кривицу за догађаје у Украјини постала је сведочанство озбиљне кризе у односима Москве и Запада. О узроцима кризе у интервјуу за "Росија севодња" размишља Александар Лукин, доктор историје, проректор Дипломатске академије МСП Русије.

- Сада посматрамо крах такозваног постсовјетског консензуса — система односа Русије и Запада, насталог после распада СССР. Он је био заснован на представи о томе да ће се стране са разумевањем односити према међусобним интересима и пристајати на компромисе. Ипак ове услове је испунила само Русија. Она је показала да је спремна да делимичо жртвује националне интересе ради сарадње са цивилизованим светом, како би постала његов део. Али сам цивилизовани свет, без обзира на обиље речи подршке, мислио је у категоријама хладног рата, искрено сматрајући себе победником. Заборавивши на сва обећања, на пример да неће ширити НАТО на Исток, Запад је покушао да реализује све што није могао да уради за време хладног рата због отпора СССР. Он је укључио у сферу утицаја све више земаља и територија, премештао је војне објекте све ближе граници РФ, између осталог на територију њених савезника.

Чиме се објашњава такво понашање Запада?

- Ма како било чудно, данас је западно друштво много више идеологизирано него руско. Идеологију Запада можемо назвати ”демократизмом”. Њена суштина је прилично проста: западно друштво мада није идеално, савршеније је од свих осталих. Тамо сматрају да је неопходно придружити све ”варварске” народе и земље свету ”слободе и демократије”, потчинити их политичком утицају преко економских и политичких савеза. Ради тога је потребно допринети доласку на власт прозападних снага у тим земљама. Ако чак ове снаге не одговарају сасвим ”демократским” стандардима, то није страшно, јер оне се могу затим унапредити до потребног стандарда. Ево зашто у Европи скоро да не критикују режиме Естоније и Летоније за то што тамо значајни део рускофонског становништва не поседује грађанска права.

Из истог разлога Запад не види радикалне националисте у Украјини. Њих разматрају као снагу која подстиче Украјину у страну прогреса, и она се историјски може оправдати, зажмуривши пред неким злочинима. Истовремено злочини снага ”регреса” треба са се прикажу са свих страна и осуде по пуном програму.

А у чему је узрок актуалних примедби Запада према Русији?

- Док је Запад распростирао свој утицај на мале земље Источне Европе, све је ишло глатко. Али с Русијом није испало све како треба. Она је одбила потпуно да уђе у западни систем. Ради се о томе да према многобројним анкетирањима, већина руских грађана не сматра западно друштво идеалним. А упорни покушаји Запада да наметну Русији своје вредности, одвоје од ње културно блиске суседе и разместе трупе све ближе њеним границама за руске грађане изгледају као политика опкољавања и гушења. Нажалост, на Западу због идеолошких разлога то не могу да схвате. Не чуди: свака идеологија поседује својство да одбацује чињенице које се у њу не уклапају.

Андреј Иванов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ