Политички фактор Могерини

18-07-2014 12:44:25 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


"Веома пријатељски расположена према Путину." Неке земље источне Европе оштро се противе кандидатури Федерике Могерини на место Високог комесара ЕУ за спољне послове. Између осталих, балтичким земљама и Пољској није се свидела недавна посета италијанске министарке иностраних послова Кремљу, после чега је руска влада изашла са охрабрујућим изјавама о пројекту "Јужни ток".

Какву геополитичку улогу може играти Могерини у Европској унији? Како може утицати на односе између Брисела и Москве постављење на ову високу функцију министра иностраних послова Италије? Уочи завршних разговора о том питању, заказаних за среду, питали смо за мишљење политичара Пина Арлакија, бившег посланика Европског парламента и заменика генералног секретара Уједињених нација до 2002. године, који је љубазно пристао на интервју за "Глас Русије".

Кандидатура министра иностраних послова Италије Федерике Могерини на место Високог представника ЕУ за спољну политику изазвало је буру незадовољства у балтичким земљама које сматрају да се италијански политичар "сувише пријатељски односи према Русији". По вашем мишљењу, да ли ће госпођа Могерини бити фигура која ће ујединити Европу, или ће постати јабука раздора?

- Свакако, Могерини ће одиграти интегралистичку улогу у Европској унији, јер ће заступати интересе Европе. Не вреди, по мом мишљењу, преувеличавати значај реакције балтичких земаља. Многи светски медији су дали превише значаја њиховом незадовољству. Став госпође Могерини у односу према Русији је, уопште, реална заједничка позиција читаве Европе.

У последње време Италију оптужују да заузима веома меку позицију према Москви, посебно у контексту санкција против Руске Федерације. Да ли мислите да би се италијанским председавањем ЕУ односи између Европе и Русије побољшали? Да ли би се дијалог између њих продубљивао?

- Да, наравно! Италија, у овом тренутку, боље од свих других земаља представља интересе Европске уније. У интересу ЕУ је потребно продубљивати односе са Русијом, не само у економском смислу, већ и шире. Русија је део Европе. Италија заиста одлично представља интересе и аспирације свих европских грађана.

Колико је вероватно, по вашем мишљењу, да Могерини буде именована на ову функцију?

- Мислим да за њено именовање постоји неколико разлога: она је министар иностраних послова веома важне земље у Европској унији. Штавише, Италија, у извесном смислу, има право на ову функцију, јер је земља у Европи у којој су социјалисти имали најбољи резултат на изборима. Имајући у виду да председник Европске уније треба да буде популарни конзервативац, очигледно, да ради стварања равнотеже позиција, друго најважније место у хијерархији Европске комисије требало би да припадне мојој земљи.

Татјана Санти,


КАТЕГОРИЈЕ