Курди у Сирији: "Главни задатак - очистити Сирију од џихадиста"

18-07-2014 01:34:29 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Крајем ове недеље у Москву стиже делегација сиријских Курда. О циљевима посете, која се одвија у веома нестабилном периоду за регион, шеф делегације и руководитељ Канцеларије за односе са иностранством Регионалне владе Сиријског Курдистана, Мухамед Салех Гедо (Кадва) говори у интервјуу за "Глас Русије".

Зашто у тешком тренутку за регион путујете управо у Русију?

- Ми смо свесни шта Русија представља данас на међународној арени. Русија - велика држава, која може и ради много. Русија има све могућности да нас подржи у овом кризном тренутку.

Сиријски Курди су увек тежили ка унапређењу свестраних односа са Русијом. Деценијама те односе је красила посебна топлина. Ми желимо додатно да ојачамо те везе. Подручјима, густо насељеним Курдима на северу Сирије, као што су Ал-Џазира, Аин ал-Араб, Африн и др., преко је потребна хуманитарна помоћ.

Турци су дуго држали затворене контролне пунктове на граници са Сиријом на северу, где се управо и налазе курдске области. Због експлозије нестабилности у Ираку затворена је граница и са том земљом, а самим тим и са Ирачким Курдистаном. На такав начин, курдске области у Сирији лишене су приступа хуманитарној помоћи.

Циљ наше посете Москви и наших предстојећих сусрета у Министарству иностраних послова, Државној Думи и са хуманитарним организацијама - разговарати о овим питањима. Надамо се да ће Русија пружити хуманитарну помоћ Курдима у Сирији, о чему ћемо и разговарати током посете.

Како оцењујете ситуацију у Ираку? Курди у Ираку све више говори о могућности проглашења независности...

- Ситуације у Ираку и Сирији су увек биле међузависне. Оно што се дешава у Сирији утиче на Ирак, и обрнуто. Недавно, екстремисти из организације "Исламска Држава Ирака и Леванта" окупирали су град Мосул и неке друге ирачке области. Предвидели смо ову опасност. Сиријски Курди су се протекле две и по године борили против џихадиста. Хиљаде наших момака и девојака боре се са њима. Стотине наших људи је убијено у тим борбама. На тај начин штитимо и територијални интегритет Сирије.

Током целог овог времена, позивали смо државе у региону и многе друге да нам помогну у борби против екстремиста, али нас нису чули. Апелујемо на Русију, нашу пријатељску земљу, да нам помогне у томе. Надамо се да ће нас руска власт чути.

Што се тиче Курда у Ираку, тамо се ствара потпуно нова ситуација. Независност - то ја давни сан Курда којих у свету има око 40 милиона. Али, по нашем мишљењу, одлука о независности Курда треба да буде међународна. За то је потребно да у овај регион сазру сви објективни и субјективни услови.

Какав избор праве за себе сиријски Курди?

- Залажемо се за очување територијалног интегритета Сирије. У Сирији живи око четири милиона Курда. Наравно, неопходно је да Курди добију сва права која им припадају. То се може извести у оквиру јединствене Сирије. Сирија - мултинационална и мултиконфесионална држава, која мора да остане јака и уједињена. Федерализација би могла бити кључ за решавање многих проблема у Сирији. Међутим, сада је главни задатак да се Сирија ослободи од џихадиста.

Јелена Супонина,


КАТЕГОРИЈЕ