Арапско-Израелска криза поново се заоштрава

18-07-2014 01:42:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На Блиском Истоку настављају се војни сукоби између Израелаца и Палестинаца. Све је мање шанси да се постигне мир, конфликт се заоштрава.

Палестински радикали из сектора Газа настављају да лансирају на Израел стотине ракета. Значајни део ових ракета пресреће ПВО Гвоздена купола, остале пак падају на територију јеврејске државе. Као одговор Израелци- ракетирају куће значајних вођа ХАМАС-а, командне тачке, као и лансирне базе које се налазе у цивилном сектору. Јасно је да су управо цивилне жртве зато и најбројније. Значајан број погинулих Палестинаца изазива раст муслиманског радикализма, сматра директор центра партнерства цивилизација МГИМО при Министарскту иностраних послова Русије Венњамин Попов:

- Ситуација заиста делује веома опасно, зато што је до сада већ убијено више од 200 људи, 1500 Палестинаца је рањено. Заправо, сада су некако Палестинци узбуђени. Одржавају се демонстрације у оном делу Палестине, западне обале, коју контрилише ФАТАХ, а у смислу подршке ХАМАС-у. Овде се јављају два потпуно нова фактора. Као прво, основан је Исламски калифат и сада већ многи говоре о томе да је муслиманска омладина радикално настројена и жели да помогне Палестинцима, јер се њихов проблем у муслиманском свету увек представљао као централни. Веома је велики тај талас подршке Палестинцима. И ако сада не буде дошло до прекида ватре и не буде било успеха током преговора о примирју, ситуација ће бити још опаснија и изазиваће још више забринутости. Зато што се исламски радикализам повезује са палестинским питањем. Онда, ако ће Израел настављати паљбу, тиме ће фактички омогућавати радикализацију исламске омладине, која ће чак можда, ако не у самом Израелу, а онда на неким другим местима изазивати нападе и експлозије.

Израелска војска објавила је кратко примирје, чији је циљ да се дозволи цивилима из сектора Газа да обнове своје залихе. Овај једнострани корак Израела, учињен је након молбе специјалног координатора УН за питања Блиског истока Роберта Серија.

Експерти говоре да је зауставити ракетну паљбу из сектора Газа, само ударима из ваздуха- немогуће. Или ће ту помоћи преговори и компромис или ће уследити копнена операција. Ипак, чини се да Израел тежи војном решењу. И поверења је све мање међу зараћеним странама.

Сергеј Дуз,