Зашто је Радек Сикорски остао код куће?

18-07-2014 03:44:18 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Danichev/ vostok.rs |


Програм „Чињенице и коментари“ настављамо разговором новинара „Гласа Русије“ Леонида Сигана са политикологом, експертом Центра геополитичких анализа Конрадом Ренкасом о резултатима самита ЕУ у Бриселу.

Лидери држава ЕУ нису се договорили о кључним позицијама организације, а то се тиче најпре дипломатског ресора. Још у среду су пољски медији пласирали идеју да ће у Бриселу премијер Туск „промовисати“ свог колегу Радослава Сикорског на место шефа дипломатије ЕУ. До тога није дошло. Шта Ви мислите, због чега?

- Претпостављам да без обзира на доминантну тачку гледишта пољске пропаганде, каријера Радослава Сикорског трпи крах и овде је кључну улогу одиграла његова једнострана ангажованост у конфликту у Украјини. Шта више, украјинска криза је катализатор своје врсте за западноевропску дипломатију и остваривање њене самосталности и ослобађања од утицаја Вашингтона. Разуме се, то је дуг и тежак процес.

Радослав Сикорски своју једнострану ангажованост демонстрира својим отвреним проамеричким ставовима- њега цитирају и поосматрају као „министра иностраних полсова Вашингтона у Европи“, а уопште не као кандидата за позицију шефа дипломатске службе ЕУ и посебно не као самосталног руководиоца дипломатије Пољске. Сматрам да би ову не сасвим срећну позицију Сикорског на самиту у Бриселу требало посматрати као доказ позитивних промена у европском политичком мишљењу. Са друге стране, нећу крити, јесам веома огорчен, што Радослав Сикорски неће прећи у Брисел и тиме ослободити место шефа дипломатије Пољске за неког достојнијег кандидата.


КАТЕГОРИЈЕ