Путинов рејтинг: шта утиче на популарност председника РФ

18-07-2014 03:16:11 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Алексей Никольский/ vostok. |


Побољшање рејтинга председника РФ Владимира Путина до рекордних резултата постало је могуће захваљујући томе што је у друштву формирана нова већина која је наклоњена власти. Овакав закључак се наводи у реферату Центра за политичке анализе (ЦПА).

По анкетама ниво подршке коју председнику пружају становници Русије износи око 80%. Међутим, стручњаци не журе да ово назову чврстом тенденцијом и не искључују могућност да економски планови владе и опозициони покрет могу да коригују расположење народа.

Већ неколико месеци огромна већина становника Русије – 80 процената – је уверена у то да је делатност Владимира Путина као председника земље успешна и да потпуно одговара њиховим интересима. У складу с масовном анализом која је извршена по наруџбини ЦПА, за последње две године се код петине становништва побољшао однос према Путину, погоршао се само код 4%. Притом се демантују прогнозе о старењу групе која подржава председника. Број студената који су наклоњени политици Путина једнак је броју пензионера и износи једну трећину укупног броја датих група становника Русије. Добијени резултати говоре о порасту оптимистичког расположења међу Русима, сматра руководилац ЦПА Павел Данилин:

- То што је Русија успешно одржала Олимпијаду у Сочију и догађаји на Криму представљало је подстрек за придруживање путиновском електорату значајног броја оних који су престали да буду његове присталице за време док је председник био Дмитриј Медведев. Осим тога, после догађаја који су показали успех и потенцијал Русије, шефа државе су почели да подржавају и они који никад пре нису били његове присталице. Управо тиме се објашњава пораст Путинове популарности до 80%

Међутим, без текућих догађаја у земљи само Олимпијада или поновно сједињење с Кримом тешко да би представљали повод за дугорочан тренд јачања популарности. Враћајући се у Кремљ на трећи председнички рок Владимир Путин је почео да решава најоштрија социјално-економска питања у друштву, истиче председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов:

Путин се прихватио решавања насталих питања већине која су постојала још почетком 2000-их година. Ради се о статусу буџетских радника у друштву, и војних лица. Ниво њихових плата је доведен до прихватљивог. Ради се и о деофшоризацији економије. Вектор ове политике је задат и одговара очекивањима друштва.

Одобравање делатности председника од стране значајног дела друштва довело је до приметног смањења опозиционог поља у Русији. С друге стране, економија и социјална сфера представљају осетљиво место које може да поколеба пораст Путиновог рејтинга. Планови владе да повећа порез на продају и привремено замрзавање коефицијента пензија могу имати негативан утицај на подршку коју председник ужива, упозорава политиколог Михаил Ремизов:

- У руском друштву има неколико захтева који су остварени само делимично. Један од њих је захтев за већу социјално-економску правду. Други је комплекс национално-етничких проблема везаних за масовну миграцију и економски криминал. Ова тема се стабилно налази на списку највећих друштвених брига и овде држава засад делује недовољно ефикасно.

Без обзира на то, чињеница остаје чињеница: друштво није усмерено ка расколу, већ ка стваралачком кретању напред. Од тога колико ће Владимир Путин успети да одговори захтевима друштва у будућности, зависи чврстина његових политичких позиција у земљи.