Развој ситуације у Појасу Газе

19-07-2014 11:06:55 | | Глас Русије, фото: AP/Ariel Schalit/ vostok.rs |


ХАМАС и даље напада Израел и неће пристати на обустављање ватре. То је изјавио представник тог покрета Сами Абу Зухри. Он је такође позвао шефа Палестинске националне администрације Махмуда Абаса да подржи ХАМАС и одбије предложену од стране Египта иницијативу о примирју с Израелцима.

Зашто ХАМАС тежи заоштравању ситуације у условима, када број жртава међу Палестинцима и даље расте? Какве су перспективе развоја догађаја? На питања дописника Гласа Русије Имада Туфајлија одговорио је палестински политиколог Фајиз Абас.

Шта мислите, зашто ХАМАС одбија египатску иницијативу о примирју?

- Руководство ХАМАС не жели да посредничку улогу у том конфликту игра Египат, јер односи између палестинског покрета и Каира остају веома напети. Палестинци би више волели да ту улогу игра, например, Турска. Међутим, Израел је категорчно против тога. Због тога је Тел-Авив био критикован од стране турског премијера. Нажалост, талац такве ситуације је палестински народ, који се све до сада подвргава израелском бомбардовању. Све је то резултат противречности, које постоје у арапским и исламским земљама.

Како ће се развијати оружани конфликт у Појасу Газе?

- Разуме се, Израел ће наставити нападе на палестинску енклаву. При томе многи у израелском друштву и међу израелским политичарима инсистирају на извођењу копнене операције. Међутим, не верујем да ће Нетањаху учинити такав корак, јер би то била катастрофа и за Израелце, и за Палестинце. Израелска армија ће скоро сигурно имати озбиљне губитке. У Тел-Авиву то никоме није потребно. Тамо су задовољни данашњом ситуацијом, јер за само неколико дана операције међу Палестнцима већ има више од 200 жртава. При томе је, у нападу ХАМАС-а погинуо само један грађанин Израела.

Како процењујете перспективе повратка преговорима између Израела и Палестине?

- Нажалост, перспективе нису обећавајуће. Крива је за то пре свега влада Нетањахуа. Без обзира на промене у палестинском прилазу регулисању, Израел и даље спроводи политику изградње насеља, саботира преговоре, хапси и бави се убиствима невиних људи. Отворено о немогућности регулисања нису изјавили само зато, што постоји став САД и Европе. Желели би да видимо активније акције од стране светске заједнице према Израелу. Неопходно је вршити притисак на Тел-Авив да најзад отпочне преговоре. При томе преговори нису циљ. Потребно је да Израел заиста жели регулисање конфликта. Међутим, у овој ситуацији нешто такво не вреди очекивати.

Имад Туфајли,


КАТЕГОРИЈЕ