Корупција је најоштрији подводни камен приватизације у Кини

19-07-2014 10:01:31 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Yoshi Canopus/cc-by-sa 3 |


Корупција, пробирљивост банака приликом давања кредита и политички отпор на лицу места су главне препреке приликом промене државне својине у кинеским предузећима, сматра доктор економских наука, заменик директора Института за Далеки исток РАН Андреј Островски.

- Власти уједно имају низ озбиљних противтежа, које треба да помогну у заобилажењу оштрих углова приликом приватизације. 15. јула је објављен први списак монополистичких државних предузећа за које је планирана промена облика својине. Приватним инвеститорима ће први пут бити дозвољено да купују активу највећих кинеских енергетских и телекомуникационих компанија. Као један од првих потеза власти такође намеравају да изврше отуђење имовине највећег испоручиоца пољопривредних производа Кине COFCO и фирме дистрибутера Sinopharm Group.

Тренутно се у надлежности Комитета за контролу и управљање државном имовином при Државном савету КНР налази 112 великих државних компанија. Удео приватног капитала у њима износи 10-15 процената. То је мало, признао је премијер Државног Савета КНР Ли Кећенг – присталица пројекта замене државне својине, изјавивши да ће власти још више отворити тржиште фондова за приватне инвеститоре.

Питање о почетку промене државне својине је решено, повлачења неће бити чак ни у случају да има много подводног камења, сматра стручњак Андреј Островски:

- Подводни камен број један је, безусловно, корупција. Односно, приватизација по нижим ценама захваљујући миту и мањем приказивању вредности од реалне. Постоји опасност да ће предузеће које пожели да купи активу државног предузећа учинити све како би је купило јефтино. Да би се то избегло у Кини је основана дисциплинска комисија ЦК КПК. Она треба да контролише овај процес. Питање се поставља прилично озбиљно – да би се избегао удар у овај подводни камен власти пре свега укључе полуге за борбу против корупције.

Многи приватни инвеститори располажу довољним средствима како би задовољили своје апетите на тржишту фондова. Стручњаци чак предсказују могућност бума на овом терену у случају продаје актива предузећа-монополиста. Међутим, у овим условима се може поново појавити проблем ограниченог приступа приватног бизниса банкарским кредитима, сматра Андреј Островски:

- С једне стране, камате за кредите у Кину су ниске, ако званично државно предузеће узима кредит у банци. Али је малим и средњим предузећима, ако нису у државној својини, заиста тешко да добију кредит. Није искључено да ће покушати да реше своје проблеме уз помоћ „банкинга у сенци“, који је ионако већ многа предузећа отерао у дужничко ропство.

Нови пораст напетости у вези с банкарским кредитирањем се пре свега може осећати на лицу места. Могуће је да ће постојати и политички отпор смеру ка приватизацији. Истина, по речима Андреја Островског, политички отпор није главна препрека приликом промене државне својине. Партијске власти га неће пружати, пошто постоје и одлука пленума и ауторитет председника КНР Сија Ђинпинга. У принципу, ако партијски функционери буду рекли да треба, значи да ће тако и бити.

Наталија Кашо,