Руски петоборци одлазе са Првенства Европе с пуним комплетом медаља

19-07-2014 01:32:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Репрезентација Русије освојила је две златне, једну сребрну и две бронзане медаље на првенству Европе у савременом петобоју. Лидер актуелне сезоне Александар Лесун је доказао своју тоталну надмоћ над супарницима, победивши у индивидуалном првенству, Иљја Фролов је освојио сребро у индивидуалном првенству и у пару са Олегом Наумовом злато у штафети.

Доната Римшајте је заузела 3. место у индивидуалним такмичењима, а Ана Бурјак у пару са Аном Савченко је освојила бронзу у женској штафети.

Уочи шампионата Европе селектор репрезентације земље, двоструки олимпијски шампион Андреј Моисејев је изјавио да су сви руски учесници турнира у стању да се боре за највиша места. Почетак турнира је потврдио исправност такве оцене — и у женским и у мушким такмичењима сви Руси који су стартовали савладали су кфалификациону баријеру и пласирали се у финале турнира.

Ипак у одлучујућим стартовима руским петоборцима није све полазило за руком. Освајачица сребрне медаље са Светског купа 2013. године Јекатерина Хураскина није изашла на крај са јогунастим коњем, због чега је женска репрезентација изгубила шансе за медаљу у екипним такмичењима. Ипак извукла ју ле Римшајте: она је стабилно прошла све видове програма и освојила бронзу.

Занимљиво је да је Римшајте, како се испоставило, ризиковала да остане без поена у конкуру. Са мојим коњем сам се плашила да нећу доћи до финиша, истакла је она — Загревање ништа добро није наговештавало. Али прошла сам на крају са једном грешком, и то је било добро. А остале видове сам прошла стабилно. Мачевала је врло добро, физичке видове (пливање и трчање) нисам врло добро одрадила, зато што је припрема у њима текла сложено. Сада сам се опоравила и приступила нормалном тренингу у тим видовима.

Треба истаћи да је бивша Украјинка Бурјак, за коју је првенство Европе био први велики турнир у саставу руске репрезентације, морала да преживи неколико нервозних сати — украјинска делегација је уложила протест против њеног учешћа на такмичењу. Ипак благовремена дејства руског штаба су помогла да протест буде одбијен.

У мушком финалу репрезентацију Русије опет је сустигао неуспех у екипном такмичењу. Зато у индивидуалном првеснству руски петоборци су постигли двоструку победу — Лесун уверено, претекавши најближег супарника пред старт ”комбајна” (трчање плус пуцање из пиштоља) за минут, однео је коначну победу, а Фролов је освојио сребро.

За време припреме за Европско првенство био сам болестан, затим је почела да ме мучи стара повреда. Зато нисам био сигуран у победу, истакао је Лесун. Али емоционално сам се добро припремио, ставио акценат на техничке видове, и то је донело резултат. У мачевању сам поставио рекорд (31 победа — 4 пораза), одлично сам пројахао и затим мирно дотрчао.

У мушкој штафети која је одржана последњег дана првенства Европе, Руси су поново истакли борбени пар — Фролова и Наумова. И спортисти су доказали своју надмоћ, освојивши друго злато за репрезентацију на том турниру.