Путин: БРИКС почиње да живи пуним плућима

21-07-2014 07:06:08 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Земље БРИКС су започеле нови циклус - пређашњих 5 самита одржано је по реду у свим државама-учесницама. У усвојеној, према резултатима самита ове организације, Форталешкој декларацији истиче се: земље БРИКС су не само успоставиле координацију унутар организације, већ и учиниле да ово удружење постане важан играч на светској сцени.

Учесници протеклог самита БРИКС су истакли: данас свет покушава да изради сценарио, који би гарантовао брзо обнављање економије. Поред тога учесници самита нису крили разочарење у вези са тиме, што су најављене још 2010. године реформе ММФ остале само на папиру. У Форталезеу је постало јасно: учесници БРИКС живе и раде другим темпом. Како је истакао председник Русије Владимир Путин, земље БРИКС су успеле да израде потребне формате рада у том правцу. Например, Пословни Савет БРИКС, формиран на иницијативу Русије. О два друга корака Владимир Путин је испричао детаљније.

- Банка БРИКС ће постати један од највећих мултилатералних института развоја у свету. Њен објављени капитал ће износити 100 милијарди долара. Тај механизам ствара услове за ефикасну заштиту наших земаља од криза на финансијским тржиштима. Банка и валутни Пул са укупним ресурсима од 200милијардидолара ударају темељ за координацију макроекономске политике међу нашим земљама.

Поред тога Русија предлаже нове формате. Међу њима је Енергетско удружење БРИКС, које може у будућности да постане важан инструмент светског тржишта.

- Под његовим окриљем могу да буду створени Резервна банка горива и Институт енергетске политике БРИКС. Ти би кораци омогућили учвршћење енергетске безбедности наших земаља, стварање нових инструмената, нових института за трговину енергетским ресурсима.

Главним ресурсом у одржавању међународног мира и безбедности земље БРИКС сматрају УН. Кључ за осигурање мира је усклађени прилаз. Он већ демонстрира своје резултате, – истакао је Владимир Путин.

- Наше земље играју све значајнију улогу и на светској сцени. Управо захваљујући чврстом ставу Русије и Кине у СБ УН, који су подржале друге учеснице БРИКС, успели смо да збијемо редове већине учесника међународног контактирања, мислим на ЕУ и САД. Успели смо да спречимо страну војну инвазију у Сирију, постигнемо ликвидацију сиријског хемијског оружја.

Русија је током овог самита предложила тешњу сарадњу и у области културе и образовања. Владимир Путин је позвао све да се до године састану у Русији, земљи, која ће организовати Седми самит БРИКС.

Ана Форостенко,