Под будном контролом Великог Брата

22-07-2014 10:15:40 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Pierre Albouy/ vostok.rs |


Велики Брат не дрема. Власти САД су поставиле велика ограничења француској банци BNP Paribas која је ухваћена у међународним пословима који се косе са америчким санцкијама против других држава.

Реч је између осталог о изградњи и испорукама у Русију носача-хеликоптера типа Мистрал. Помоћу ове ванредне мере Американци желе да пришрафе Французе који су се усудили да остану при свом мишљењу и да наставе сарадњу са Русијом.

Упркос колосалним напорима Вашингтона да омете реализацију пројекта између Москве и Париза у војно-поморској сфери, он ће бити завршен. И то, наравно, постаје непријатно. Како да се ту не искористе мере притиска на НАТО партнере који су расположени мање агресивно и мисле не о политици, већ о економским, па и једноставно разноврсним традиционалним везама са Русијом? И у целини не журе сваки пут да се придруже новим санкцијама против ње? Одговор је очигледан: треба кажњавати. Они и покушавају. Под разним изговорима.

30. јуна 2014. године четврта по величини банка у свету BNP Paribas признала је своју кривицу за незаконито обављање финансијских операција са земљама које се налазе под економским санкцијама САД и пристала је да плати рекордних скоро 9 милијарди долара. Експерти истичу да су такве мере невиђене и да могу значајно да умање број клијената финансијске институције, као и да смање њене приходе. Председник Владимир Путин је повезао санкције САД против Фрнацуске са намером последње да испоручи носаче хеликоптера Мистрал у Русију. Политиколог Леонид Савин сматра да сада много зависи од званичног Париза.

- Француска је на банку којој су поставили ограничења изјавила да је спремна да прекине обрачунавање у доларима. Између осталог за енергенте. То ће бити добар пример другим државама, између осталог Немачкој, која је недавно била жртва шпијунског скандала. Ангела Меркел је изјавила да неће трпети слична дејства од стране САД. Формирање банке БРИКС и иницијативе ове алијансе за јачање сарадње са другим државама, као и повлачење од зависности од америчких долара биће снажан стимуланс за ЕУ.

Између осталог, за европске престонице врло је сложен задатак смањити зависност од Вашингтона. Ево зашто ће притисак на њих амерички стратези вршити још дуго. Владимир Путин је у случају BNP Paribas овакву тактику назвао уценом, пошто су Американци прво транспарентно алудирали: немојте да испоручујете Русији Мистрале и ми ћемо смањити сакнције против ваше банке. А затим су просто изјавили: откажите продају ових носача хеликоптера, издајете их у закуп или продајте НАТО-у. У писму америчких законодаваца генералном секретару НАТО-а Андресу Фогу Расмусену било је речено да ће куповина Мистрала од стране Северноатлантске алијансе послати снажан сигнал Владимиру Путину. Наводно, савезници НАТО-а неће трпети и ни на који начин му неће дозволити да учини неке неразумне кораке.

Париз није одустао од пројекта, а питање учешћа Француске у војним маневрима са Русијом су ипак прогурали. Они у првобитном саставу неће бити одржани. Извршни директор Института за политичка истраживања Григориј Добромелов сматра да ће ЕУ бити крајње тешко да се ослободи наметљивог старатељства САД.

- Без обзира на то што је ЕУ добила од САД неколико добрих ћушки, почев од скандала са Сноуденом и пруслушкивања лидера, она наставља да прати политику САД. И то ће бити док у ЕУ масовно не дођу на власт леве политичке снаге, које су жестоко расположене према САД. Док их не буде већина у парламенту, ЕУ ће наставити претходну политику. Али највероватније у скорије време то се неће десити.

Остаје да се дода да куповина Мистрала омогућила би да се повећа потенцијал НАТО-а док многи чланови организације смањују трошкове на одбрану. Поред тога, умирила би партнере из НАТО-а у Централној Европи. Ипак непоколебљивост Француске која прати своје елементарне економске и социјалне интересе (запосленост људи у призоводњи) помешала је карте у рукама вашингтонских стратега. И зато појава преседана BNP Paribas била је практично неизбежна.

Илија Харламов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут