Заказано саслушање у случају Литвињенко, зашто баш сада

24-07-2014 10:10:30 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Прво саслушање у оквиру отвореног судског поступка у случају Литвињенко биће одржано 31. јула у Лондону, изјавио је адвокат удовице бившег припадника ФБС РФ. Раније је министарка унутрашњих послова Велике Британије Тереза Меј најавила покретање отворене истраге о смрти Александра Литвињенка, који је умро 23. новембра 2006. године услед тровања ретком радиоактивном супстанцом „полонијум-210“.

Правосудни органи очекују да ће разјаснити ко стоји иза убиства, пише сајт RT.

Као што се многи вероватно сећају Александар Литвињенко је био бивши официр ФБС, који је умро у Лондону 2006.године. Неки чланови његове породице тврде да је у тренутку смрти радио за британску тајну обавештајну службу МИ-6. Како се претпоставља, отрован је, радиоактивном супстанцом полонијум, пошто је у једном лондонском хотелу са двојицом Руса попио чај. Нова истрага покушаће да утврди да ли Русија има везе са његовом смрћу. Министаркa унутрашњих послова Велике Британије Тереза Меј изразила је наду да ће она донети утеху удовици Александра Литвињенка.

Прошле године суд је пресудио да је разјашњење околности под којима је умро Александар Литвињенко могуће само у оквиру јавне истраге. Одлука о њеном одржавању донета је 22. јула, у врло сложеном тренутку у односима између САД, Велике Британије и Русије, одмах после рушења MH17 у источној Украјини. Како преносе медији, британски министри су изјавили да је подударност тих догађаја чиста случајност. Али за сада није јасно да ли је заиста реч о случајности.

По мишљењу британског новинара Нила Кларка, отворена истрага је још један покушај Велике Британије да казни Москву.

Одлука о јавној истрази у случају Литвињенко донета је у дану када је Велика Британија покушавала да убеди чланове ЕУ да уведу нове санкције Русији. То је још један пендрек, којим британска влада жели да ошине Русију. Мислим да то што је одлука о одржавању отворене истраге донета управо сада, пет дана после страшне авионске несреће - није пука случајност, већ део русофобске кампање. Британска влада се нада да ће поновним скретањем пажње јавности на случај Литвињенко успети да још више људи окрене против Русије. Сматрам да је то једноставно политички потез, изјавио је новинар Нил Кларк (World Affairs) за телевизију RT.