Изетбеговић и Ердоган позивају на оружје и рат

24-07-2014 12:46:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


"Ко дирне муслимане имаће сто милиона Турака против себе", директно и недвосмислено претећи је поручио турски премијер Реџеп Таип Ердоган. Наравано, ове речи су одјекнуле регионом, а реакције нису изостале, нарочито из србских земаља, Републике Српске и Србије. Слична изјава је и недавно била упућена Аустрији.

Турском премијеру ово није први пут да прети. До сада их је имао веома много, а једна од најпровокативнијих је и она изречена у Призрену: " Турска је Косово и Косово је Турска!"

Последња његова претећа изјава гласи: "Кунем вам се Алахом, ако ико дирне муслимане у БиХ имаће против себе сто милиона Турака. Турска и Османско царство су своју браћу у давној прошлости предали непријатељу без икакве заштите Аустро-угарске. То себи нисмо и никада нећемо моћи опростити..."

Поводом изјаве Ердогана у Београду су се састали председник Републике Српске Додик, премијер Србије Вучић и министар спољних послова Дачић. На ове изјаве председник Републике Српске је истакао следеће:

"Турска хоће БиХ и то је основна порука. Турци су у много наврата показали своје амбиције. Република Србска је спремна да да одговор на сваку врсту таквих изазова. Захвалан сам Србији што са пажњом прати дешавања и на ставовима о којима смо разговарали. Турска је дефинитвно заинтересована за БиХ по мери Бошњака, а то значи унитарну и централну земљу у којој ће други бити само карикатуре."


Вучић: Ми са Турском желимо добре односе, али добри односи не могу да буду науштрб безбедности нашег народа у Републици Србској. Република Србска нема своју војску и није могла да нападне и угрози било кога. Надам се да то сви други имају у виду.

Дачић: Ми максимално чврсто стојимо иза одредаба Дејтонског споразума, а самим тим и иза Републике Српске. Овакве претње, ако су заиста изречене сигурно не доприносе миру и стабилности у региону. У 21. веку говорити о Османском царству, о неким паралелама, неколико векова уназад је не само један анрхронизам, односно то је нешто што је апсолутно неприхватљиво.

Неоосманска политика се наставља на овим просторима кажу аналитичари, а у исто време Бакир Изетбеговић је поручио да: "Више никада не смијемо бити слаби, да морамо сачувати стабилност државе и да никада не смемо бити разоружани. Дакле, слабост привлачи агресију и насилнике", што је недвосмислена порука овог муслиманског политичара, а посебно у односу на протекли рат.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић је оценио да овакве изјаве Ердогана о угрожености Бошњака у БиХ представља замену тезе, те је нагласио да нико не угрожава Бошњаке, већ неки центри моћи ван БиХ и у БиХ покушавају да угрозе србски народ, те да је "много важније наше реаговање да коначно не гурамо главу у песак и ћутимо мазохистички док неко угрожава наше интересе", нагласио је Анђелковић.

О изјавама Изетбеговића и Ердогана се није нико огласио из политичких кругова у Сарајеву.


Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_07_23/Izetbegovic-i-Erdogan-pozivaju-na-oruzhje-i-rat-2596/