„Духовни фронт“ Првог светског рата у Санкт Петербургу

25-07-2014 06:31:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Више од 120 јединствених експоната постављених у оквиру изложбе „За веру, цара и Отаџбину“ у Музеју историје религије у Санкт Петербургу представило је непознате странице Првог светског рата - историју „духовног фронта“, који је постојао у свим европским армијама на почетку 20.века, саопштио је за РАИ Новости кустос изложбе, виши научни сарадник музеја Владимир Безродин.

„Наша изложба посвећена је Првом светском рату. Стогодишњица од почетка рата празнује се ове године. Ми желимо да покажемо овај рат из једне друге перспективе. Обично, када говоре о Првом светском рату, и уопште о рату, има се најпре у виду оружје, одећа, војна дејства и тако даље. Код нас је рат показан са духовне тачке гледишта. То је некаква симбиоза- деловање цркве и армије, вере и рата“- подвукао је Безродин.

На изложби се могу видети прави предмети, оригинали који су припадали војницима и официрима са једне стране војске Антанте војно- политичког блока Русије, Енглеске и Француске и са другеТројног савеза (Немачке, Аустро- Угарске и Османске империје). То су пре свега слике, плакати и ствари. Такође, читав низ икона. При томе, све су то меморијалне иконе, односно, све су оне биле исликане за некога. Например, изложена је икона коју су 1915.године предали великом кнезу Николају Романову од Григорија Распућина.

Владимир Безродин је такође напоменуо да су се сви експонати чували у фонду музеја у који су доспели на најразличитије начине. Део потиче из разрушених и затворених цркава, храмова и манастира са почетка 20.века. Неке су ствари предавали из других музејских фондова, као на пример покретна црква, која ће и бити централни експонат ове изложбе.

У овом случају, ради се о цркви која се могла преносити, заједно уз кретање војске. Дакле, то је буквално само сандук са неопходним литургијским предметима плус шатор. Такође, ради се о комаду иконостаса који је био исликан и који се могао монтирати под шатором.

Главни циљ ове изложбе је не само да подсети савремене људе на Први светски рат- један од највећих оружаних конфликата у историји човечанства, већ и да спречи понављање тако велике грешке. „Хтели смо да одамо почаст рату који је дуго био заборављен. Грађански рат и револуција која је довела до стварања совјетског друштва, па потом и Велики отаџбински рат- сви ови ратови су затамнили славу Првог светског рата и дуго је овај рат био сасвим заборављен у Русији. Сада, у контексту информативног рата између Истока и Запада, било би корисно погледати како се онда решавао конфликт. Уверен сам да ова изложба може да консолидује становништво државе у смислу заштите Отаџбине“- закључио је Владимир Безродин.