Арсениј Јацењук „урадио све што је могао“

25-07-2014 10:44:37 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko/ vostok. |


Арсениј Јацењук је на седници Врховне раде у четвртак изјавио да подноси оставку на функцију премијера Украјине због распада коалиције „Европски избор“.

„Када нова коалиција не постоји, а постојећа се у парламентарно-председничкој републици распала, влада и премијер морају да поднесу оставку“, изјавио је Јацењук.

Он је рекао да је недопустиво то што парламент није подржао усвајање закона о социјалној помоћи украјинској армији, милицији, учитељима, и одбио да подржи закон који дозвољава влади да преда 49 одсто гасовода Украјине инвеститорима из САД и ЕУ.

„Данас видимо последице растурене коалиције. Нису успели закони који би попуњавали буџет. И то је разумљиво: ко жели на изборе и истовремено да гласа за непопуларне законе“, додао је премијер.

Он је изразио мишљење да ће ову владу кроз неколико година оценити као идеалну. „Да ли сам ја лично задовољан радом? Наравно да нисам. Хтео бих више и боље, брже. Али, да ли смо ми урадили све што смо могли? Да, урадили смо“, рекао је Јацењук.

То што се у четвртак догодило у парламенту ће имати тешке, ако не и драматичне последице по земљу, додао је одлазећи премијер Украјине.

Читајте више наУкрајина из минута у минут