Би-Би-Си скинуо репортажу са очевицима рушења Боинга, јер не одговара уређивачким критеријумима

25-07-2014 10:48:46 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Andrey Stenin/ vostok.rs |


Руска служба Би-би-Си-ја скинула је прилог о паду малезијског Боинга 777 са свог сајта. На друштвеним мрежама је због тога уследио талас протеста. Многи су у том чину видели цензуру. Главни уредник Јан Ледер на сајту је саопштио да прилог не одговара уредничким критеријумима Би-Би-Си-ја и има неколико пропуста.

У репортажи дописнице Олге Ившине нашла су се сведочења очевидаца пада малезијског авиона у Украјини и мишљења припадника Самоодбране, људи, који се ретко могу видети и чути у материјалима западних медија. Међутим корисници су накратко могли да се упознају са алтернативним погледом на трагедију, јер је ускоро прилог скинут са сајта Би-Би-Си-ја и са друштвених мрежа.

Касније је главни уредник Руске службе Би-Би-Си-ја Јан Ледер рекао да је компанију натерало да повуче репортажу то што није имала „комплетну структуру“ и што „није у складу са уређивачким критријумима Би-Би-Си-ја“.

Ледер је рекао да је материјал грешком објављен.

У овом случају репортажа није прошла уобичајену за Би- Би-Си редакцијску анализу и зато се појавило неколико пропуста. То су и оптужбе на које у складу са нашом уобичајеном праксом новинар мора да одреагује постављањем додатних питања, али и одсуство експертског мишљења, које би омогућило да се разматрана питања поставе у шири контекст“, каже се у саопштењу уредника.

Ипак, најављено је да ће репортажа бити поново објављена пошто буде дорађена.

Блогери претпостављају да је прилог могао да буде скинут због представника Самоодбране, који су посведочили да украјински војни авиони користе цивилне летове као покриће. Такође, у прилогу су борци Самоодбране говорили о томе да у наоружању немају системе, који су у стању да погађају циљеве на великој висини.

Образложење главног уредника Руске службе изазвало је бујицу негативних коментара. Многи коментатори су огорчени због тога што је објективност Би-Би-Си-ја на коју су навикли нестала, чим се повела реч о Украјини.

Ево неких коментара читалаца:

Педесет година пратим Руску службу Би-Би-Си-ја како бих добио објективне информације. Сада видим да се врху Би-Би-Си-ја та објективност, присутна у Олгиној репортажи, не свиђа.

Ту је објављено болесно маштање Јацењука на тему: „Су могао да обори руски пресретач“. А могао је и да не буде руски. А могао је и да не буде пресретач. А могао је и да не буде оборен, већ да случајно одлети на Марс. Занимљиво је да овакве вести у потпуности одговарају „уређивачким критеријумима“ и „стандардима“, којима се Би-Би-Си поноси. И све је више и више разлога за понос.

Ја сам са вама скоро петнаст година, али овај случај је одвратан.

А каква се додатна питања могу поставити жени која је видела борбени авион поред Боинга. Нешто попут: Да ли сте сигурни да је то био борбени авион, а не голуб мира? Да ли сте размотрили наоружање - да ли су на авиону биле инсталиране ракете ваздух-ваздух? Да ли је пилот био трезан? Да ли је био Рус или Украјинац“. То су све глупости. Ако после корекције не буду остали ти интервјуи, Би-Би-Си ће се пред лицем целог света показати као непрофесионалан и немоћан.

Читајте више наУкрајина из минута у минут