Европска унија није спремна да Русији уведе „трећи пакет санкција“

23-07-2014 12:21:05 | | Глас Русије, фото: AP/Frank Augstein/ vostok.rs |


Европска унија није спремна да Русији уведе такозвани трећи пакет санкција, које би погодиле поједине секторе руске привреде, известио је британски лист Индепендент.

Према писању овог листа покушаји Вашингтона и Лондона да убеде европске лидере да уведу пакет нових оштрих санкција Русији наишли су на затезање. За ублажавање ставова оптужују се Француска и Немачка, које више зависе од трговине са Руском Федерацијом.

Високи званичници из дипломатских кругова у Француској и Енглеској рекли су да ће се ове државе тешко сложити са предлогом Велике Британије да Русији уведе нови пакет санкција, које ће утицати на кључне руске компаније и предеузећа у енергетском, финансијском и одбрамбеном сектору. „Санкције су средство постизања циља, а нису саме себи циљ“, нагласио је енмачки представник.

Према писању листа Индепенедент, пристанак представнника снага самоодбране да предају црне кутије малезијског Боинга 777 Куала Лумпуру, као и да започну процес рептријације посмртних остатака погинулих путника учврстили су ставове оних европских политичара, који тврде да додатне санкције могу да искомпликују сарадњу са Русијом.

Извор у британској влади, који је желео да остане анониман, рекао је да непопустљивост Париза и Берлина по том питању чини врло мало вероватним постизање споразума о новим санкцијама на седници министара спољних послова у Бриселу у уторак 22. јула 2014.године.

Подсетимо британски премијер Дејвид Камерон раније је изјавио у националном парламенту да земље ЕУ морају да пређу на трећу фазу санкција, које ће погодити читаве секторе привреде и зауставити испоруке оружја у Русију. Камерон је позвао да се прошири актуелни списак санција.

Европске дипломате наглашавају да ће Европа овога пута тешко послушати Велику Британију. Највероватнији исход бриселског састанка биће само проширење листе особа и компанија, којима ће бити отежано пословање у Европи. Такође, Европљани могу поново да запрете санкцијама секторима попут економије, финансија, нафте, гаса или одбране.

Лондон је по том питању далеко одлучнији од Париза и Берлина, који страхују да би проширење рестриктивних мера могло бити контрапродуктивно. По мишљењу Европе, санкције би могле да се утичу на спремност Русије на сарадњу у спровођењу истраге о несрећи Боинга 777. Такође самој Европи не одговара да у овом тренутку проширује санкције.

Између осталог, Француска у октобру ове године треба да испоручи Русији први носач хеликоптера класе Мистрал. Он је скоро спреман за испоруку. Уговор у вредности од 1,2 милијарде долара за изградњу два носача хеликоптера Мистрал за руску ратну морнарицу потписан је у јуну 2011. године. Русија ће први брод Владивосток добити 2014. године, а други Севастопољ, 2015. године. Тренутно нису донете никаве рестриктивне одлуке, које би могле да зауставе испоруку. Међутум, по речима председника Франсоа Оланда реализација испоруке зависиће од става Москве по украјинском питању.