Русија оптужила Украјину за ширење лажних оптужби у ситуацији око Боинга

23-07-2014 12:24:28 | | Глас Русије, фото: AP/John Minchillo/ vostok.rs |


Савет безбедности УН позвао је да се позову на одговорност кривци за пад малезијског Боинга и осигура спровођење непристрасне и независне међународне истраге о узроцима трагедије. Ови захтеви су фиксирани у резолуцији која је једногласно усвојена 22. јула. Русија је поздравила одлуку Холандије да игра водећу улогу у истрази несреће и оптужила Украјину за ширење лажи по том питању.

Москва је спремна да упути своје представнике ради учешћа у истрази узрока катастрофе малезијског Боинга изнад Украјине. Ово је изјавио стални представник РФ у УН Виталиј Чуркин. Упоредо са тим дипломата је изразио наду да ће вођство Холандије у истрази омогућити да се она спроведе најобјективније и најефикасније.

Са трибине СБ УН Виталиј Чуркин је оптужио Кијев за ширење лажи о узроцима трагедије:

- Кијев је започео лоше – ширењем лажи, између осталог и у сали Савета безбедности. Снимак преговора командира устаника око којег је подигнута бука, како се испоставио, монтиран је од неколико разговора. Измешу осталог обављених пре инцидента 17. јула. А видео снимак који је објавио министар унутрашњих послова Украјине, где је тобоже снимљено одвожење противавинског ракетног комплекса Бук на територију Русије, у ствари је снимљен на територији под контролом Кијева. И ако је пуцао он, иза тога никако не стоје устаници.

Буквално неколико минута пре несреће над југоисточним областима Украјине прелетео је космички уређај САД. Он је намењен за регистровање и праћење лансирања ракета разног домета. ово је у понедељак у Москви изјавио начелник главне оперативне управе Генералштаба оружаних снага РФ Андреј Карпатолов. Генерал је затражио од Вашингтона да представи снимке са тог сателита међународној јавности ради детаљног проучавања.

Упоредо са тим руски војници су фиксирали јуришник украјинског ратног ваздухопловства Су-25 поред Боинга. Пошто је Боинг нестао са радара, војни авион је облетао место пада цивилног авиона. Андреј Карпатолов је навео детаље и затражио објашњење те чињенице коју Кијев до сада категорички одбацује.

- Удаљеност авиона Су-25 од Боинга је износила до 3 до 5 километара. По својим карактеристикама Су-25 је у стању да достигне висину од 10 хиљада метара. У његово редовно наоружање улази ракета класе ваздух-ваздух Р-60 која је у стању да погоди циљ на удаљености до 12 километара, гарантовано до 5 километара. С којим циљем је борбени авион летео ваздушном трасом цивилне авијације практично истовремено и у истом ешалону са путничким авионом? Желели бисмо да добијемо одговор на ово питање.

22. јула сазнало се да устаници, како су и обећали, предали су предтавницима Малезије црне кутије нађене на месту несреће.

Руска војска располаже још једним сведочанством о могућој умешаности украјинске војске у трагедију. На дан несреће групација украјинске ПВО код Доњецка је имала три или четири противавионска ракетна комплекса Бук-М1. При томе ваздушна траса обореног авиона налазила се у зони њихових дејстава. Постоје снимци из космоса локације ових Букова направљени од 14. до 18. јула. На фотографијама се види да је једна од батерија букова на дан несреће била премештена максимално близу територије под контролом устаника и нашла се 50 километара од Доњецка. Ипак већ наредног дана после несреће ова батерија је напустила заузети положај. Кијев ову чињеницу не коментарише.

Москва је спремна да пружи ове и друге податке које поседује међународним експертима ради поштене, транспаретне и непристрасне истраге узрока катастрофе.

Константин Гарибов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут