Запад VS Русија: изолација немогућа

25-07-2014 08:39:46 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Москва строго поштује норме међународног права и своје обавезе пред партнерима. Ипак, у погледу Русије, па и других земаља, све чешће се чује језик ултиматума и санкција. Сам појам државног суверенитета се брише, неугодни режими, земље које спроводе независну политику или једноставно стоје на путу нечијих интереса, дестабилишу се. Ради тога у оптицају су такозване револуције у боји – а ако назовемо ствари својим именом, државни удари – изјавио је руски председник.

Са Русијом такав сценарио неће проћи, убеђен је Владимир Путин.

- Ако се вратимо сценаријима овакве врсте у целини, то је апсолутно неприхватљиво и контрапродуктивно. То руши савремени светски предак. Несумњиво, овакви методи против Русије директно неће проћи. Рецепти који делују против слабих земаља, погођеним унутрашњим противречностима, конфликтима, код нас неће деловати. Грађани Русије то неће допустити.

Однос западних престоница са Москвом – и тако сложен због украјинске кризе – још више је заоштрен после катастрофе малезијског Боинга. Кијев, а после њега и Вашингтон, изјавили су да су авион оборили доњецки устаници – мал те не уз директну помоћ руских војника. О урачуњивости кијевских власти не треба говорити. Али у датом случају ни Запад се не понаша превише адекватно: тамо игноришу чак податке објективне контроле које је пружила Русија и без икакве истраге именују Москву кривцем за инцидент. Према мишљењу аналитичара, то само подржава верзију о томе да је пад Боинга провокација коју су планирали Американци. А зашто је таква игра потребна САД, није тешко објаснити, сматра амбасадор Русије Валериј Морозов.

- Ако се у фактичком или информационом плану потврди верзија о томе да је овде крива руска страна – директно или индиректно, преко устаника, САД ће успети да приволи Европу на строже санкције, секторалне. Да ли ће Русија бити у изолацији. Мислим да неће.

Према речима Морозова, и недавна посета Владимира Путина Латинској Америци показала је да у актуелној ситуацији изоловати Русију није могуће. Поред тога, Москва има јаке контакте и подршку од стране партнера из БРИКС-а – Бразила, Индије, Кине и ЈАР. Тако да потпуне изолације неће бити.

Москва се нада да ће се законити национални интереси Русије ипак поштовати и да се нико неће мешати у њене унутрашње ствари. Ипак, овде су спремни на сваки ток догађаја. Владимир Путин је на заседању СБ изјавио да је време предузимати нове кораке на смањењу зависности националне економије и њеног финансијског система од нестабилности на глобалним тржиштима и од политичких ризика. А пошто Запад не само да прети санкцијама, већ и показује НАТО мишиће поред руских граница, Москва наставља да јача одбрамбену способност земље. Русија није члан никакве алијансе, и то, сматра председник, такође је у великој мери гаранција њеног суверенитета. Пошто свака земља која ступа у алијансу, део свог суверенитета предаје. И не користи то увек њеним националним интересима.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут