У структурама снага Украјине постоји верзија о томе да је Boeing срушен у току вежбе

25-07-2014 01:18:43 | | Глас Русије, фото: AP/Airbus DS/AllSource Analysis/ vostok. |


На дан катастрофе малезијског лајнера у Украјини јединице ПВО украјинских оружаних снага су увежбавале одблокиравање система за лансирање ракета, а ванредна ситуација за време ове вежбе је могла проузроковати трагедију с Boeing, саопштио је за агенцију „Росија севодња“ извор у једном од надлешства снага Украјине.

Boeing који је летео из Амстердама у Куала-Лумпур срушен је 17. јула у Доњецкој области. У лајнеру се налазило 298 људи, сви су погинули. Кијевске власти су за катастрофу оптужиле народне добровољце, а ови су изјавили да не располажу средствима која би могла да сруше авион на тој висини.

- 17. јула командиру 156. зенитног ракетног пука је било наложено да обави вежбу борбених израчунавања приликом покривања копнене групације војске у предграђу Доњецка – требало је да се увежбају дивизиони, постигну циљеви и да се испуни сав алгоритам у праћењу и условном уништавању циљева ракетом ЗРК „Бук-М1“, -рекао је саговорник агенције „Росија севодња“.

По његовим речима, без обзира на то што су командирима батерија били дати деблокирани кључеви за лансирање ракета, стварно лансирање ракета 9М38М1 није било предвиђено.

- Ради учествовања у тренингу у Дњепропетровску с ваздухопловне базе Куљбакино 229. бригаде тактичке авијације у Николајеву усмерена су два авиона Су-25. Имали смо задатак да обавимо обавештајну акцију у ваздуху и да обележимо контролне циљеве у зони концентрације групације антитерористичке операције западно од Доњецка, –саопштио је извор.

После улаза једног од авиона у зону откривања ЗРК „Бук“ почела је да га прати батерија која се налази у насељеном месту Зарошченско. Очигледно, због трагичне случајности после извесног времена маршруте лета малезијског Boeingи Су-25, без обзира на разлику у ешалонима, су се подудариле, сливши се у једну велику тачку, што је било фатално за цивилни авион – у тренутку подударања циљева на једном азимуту систем праћења аутоматски се престројава на вођење оног који има највећу површину
,– истакао је он.

Притом извор није могао да објасни узрок несанкционисаног лансирања ракете. „Овим питањем се баве сарадници СБУ који су синоћ око пола десет почели да испитују командира батерије и посаду,“ – објаснио је, додавши да не располаже подацима о току истраге.

Од 2001. године после трагедије с руским Ту-154 изнад Црног мора на све практичне вежбе у којима учествује „Бук“ била је стављена забрана. Дакле, војна лица имају само праксу техничког одржавања комплекса и умеју да возе, –претпоставио је извор у надлештву снага Украјине истакавши притом да је то његово лично мишљење.

У току обуке ПВО Украјине 2001. године ракета комплекса С-200 је срушила руски путнички авион Ту-154, који је летео на релацији Тел-Авив – Новосибирск. Погинуло је 78 људи – 66 путника, већином израелских држављана и 12 чланова посаде. Украјински судови су одбили да признају да су украјински војници имали везе с трагедијом.

Читајте више наУкрајина из минута у минут