Научници утврдили када су људи склонији да лажу

25-07-2014 02:54:02 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Moyan Brenn /cc-by/ vostok.rs |


Амерички научници су дошли до закључка да склоност људи да лажу зависи од њиховог хронитипа, саопштава Би-Би-Си. Тако они који су активнији ујутру, склонији су да лажу и да се понашају неморално у вечерњим сатима. Сове, напротив, могу да слажу ујутру и да буду поштенији увече.

Према мишљењу психолога, то се дешава зато што јутарњи и вечерњи тип имају различити „ниво искрености“ у зависности од доба дана у којем је људски организам навикао да спава или да буде будан.

Кофеин је најефективнији за јутарње типове, сматрају научници. Низ експеримената је помогао научницима да дођу до таквог закључка. У њима је учествовало скоро 200 доброовљаца. Људима су нудили да прођу тест, као и да одиграју разне игре, а затим да изнесу научницима своје резултате. Учесницима истраживања су обећали новчану награду од десет долара, као и могућност добијања награда. У жељи да победе, учесници експеримената нису увек били поштени, при том ениво непоштења је био највиши онда када су се људи налази ван граница доба дана које више воле, тачније у време када је требало да спавају. Јутарњи типови су лагали увече, вечерњи ујутру. Према мишљењу једног од аутора истраживања, професора Суните Сах са Харвардског универзитета, ово откриће игра велику улогу за послодавце и расподелу радних места, нараочито тамо где људи раде у сменама. Ако доношење одлука зависи од хронотипа човека, послодавцима је потребно да реше питање о дужини радног дана и о томе како ће он бити изграђен, додаје научник.

Истраживање америчких научника такође оповргава ранију претпоставку да људи који воле да седе до касно склонији су лошем понашању од оних који устају рано ујутру.