Кривотворена музика санкција

29-07-2014 02:32:52 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У летонској Јурмали се одржава 13. међународни фестивал популарне музике "Нови талас". Ове године, он је отворен у позадини дипломатског скандала. МИП Летоније је објавио персонама нон грата три руска учесника жирија Новог таласа. Министарство иностраних послова РФ је изразило протест амбасадору Летоније у Москви у вези са одбијањем да се уметницима издају визе.

На летонском "црном списку" нашли су се популарни певачи Иосиф Кобзон, Олег Газманов и Валерија. Како је раније саопштила летонска страна, у списак ће бити укључена лица, која су "агресивно подржала" прикључење Крима Русији и "јавно се увредљиво изразила о акцијама Украјине". Међутим, руски уметници нису испољавали агресију, ни изјашњавали се увредљиво. Према мишљењу Иосифа Кобзона, прави разлог за санкцие је другачији.

- То је самовоља министра иностраних послова Летоније, који је уочи својих избора, како сам сазнао, одлучио да заслужи похвалу Америке. Европа, демократска Европа, крши права грађанина, човека, уметника, права да се слободно креће… Сва су права прекршена!

Непријатељски гест министра иностраних послова Летоније је иритирао многе грађане Русије. Рецимо, књижевница Марија Арбатова је подсетила да се "ЕУ позиционира као простор, унутар којег људе не прогањају за идеологију", те додала: "Дакле, после санкција "за погледе" Летонија или није ЕУ, или је ЕУ кренула у правцу Северне Кореје". Недоумицом су реаговали и неки истакнути грађани Летоније. Например, градоначелник Риге Нил Ушаков је рекао да ће његова "земља тачно моћи да живи мирно, када у црни списак буду додали руског империјалистичког кловна Кулачева са његовим шовинистичким мачорима". То је шала, међутим, таква епизода у односима између Русије и Летоније неће остати без даље пажње, - о томе је Гласу Русије рекао посланик Државне думе Дмитриј Вјаткин.

- Наши представници у европским организацијама су доста строго и доследно бранили наше грађане, интересе грађана других држава, ако су повређена њихова права. О томе да Летонија прогања из политичких мотива – што је апсолутно неосновано, није засновано ни на којим нормама међународног права, - биће у сваком случају објављено у свим међународним организацијама.

У међувремену се фестивал Нови талас успешно одвија. Руских извођача тамо је огромна већина – и у жирију конкурса младих певача, и међу конкурсантима, и на свакодневним концертима фестивала. Публика их одушевљено поздравља. Олег Газманов, који је требало да наступи у Јурмали, уверен је да ће се односи обавезно побољшати - и између Русије и Летоније, и између Русије и Украјине.

- Позивам све људе, независно од националне припадности и места, где они живе, да не развијају вештачки испровоцирани конфликт и обуставе све узајамне отпужбе и схвате да покушавају да нас посвађају на све могуће и немогуће начине. Сматрам да је потребно развијати односе – и културне, и пословне, да посећујемо једни друге и слушамо музику.

Музику ће се у Јурмали слушати све до недеље 27. јула. Тог дана ће жири објавити резултате конкурса и уручити награде победницима. Публику Новог таласа чека грандиозни завршни гала-концерт.

Олга Бугрова,