Налазите се на страници > Почетна > Блог > Јединствена Кореја?

Јединствена Кореја?

29-07-2014 02:40:49 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/gadgetdan/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Пјонгјанг је овог месеца поново изјавио да тежи помирењу и уједињењу двеју држава на Корејском полуострву у оквиру федеративог или конфедеративног система, обративши се с таквом понудом влади Републике Кореје. Сеул се декларише за стварање јединствене корејске државе као главног циља своје спољне политике. Али колико је постизање овог циља реално у видљивој будућности?

Две корејске државе засад немају заједничку будућност, сматра главни уредник највећег вијетнамског листа „Куан дој њан зан“ генерал-поручник Ле фук Нгуен.

- Питање уједињења је врло сложено питање и процес ће бити веома дуг. Какав ће бити – зависи непосредно од Републике Кореје и КНДР. Сад стране изражавају своју жељу да се уједине, али развој догађаја показује да имају различити циљеве и различите интересе. Сматрам да док земље не буду успоставиле директан међусобни контакт и док не обједине циљеве и тежње, не може бити речи о уједињењу. Разуме се, ради се о мирном уједињењу, а не о томе да једна држава апсорбује другу уз помоћ војне силе. Стране треба да седну за преговарачки сто и да донесу обострано прихватљиво решење за мирно уједињење две корејске државе, које претпоставља и ослобађање Корејског полуострва од нуклеарног оружја. Али сматрам да ће на то морати веома дуго да се чека, јер је крајње тешко усагласити интересе РК и КНДР који се радикално разликују.

Главни уредник „Куан дој њан зан“ као пример наводи уједињење Немачке истичући да је томе погодовала промена међународне ситуације. Али уједињење ДДР и СРН се одвијало у условима Западне Немачке, а руководство Северне Кореје на то неће пристати. Осим тога, заостајање Источне Немачке за Западном није било тако велико. Сад је разлика у нивоу економије Северне и Јужне Кореје петнаестострука. Стручњаци сматрају да уједињење Републику Кореју може да кошта од 2 до 5 трилиона долара, и може се десити да економија земље то једноставно не издржи. Озбиљно искушење ће представљати и друштвене последице уједињења кад ће држављани бивше Северне Кореје, укључујући и стручњаке, постати грађани другог реда у јединственој земљи.

Главни регионали играчи – САД, Кина и Јапан могу да помогну у процесу мирног уједињења Кореје у име чувања мира и стабилности у Источној Азији, истиче Ле Фук Нгуен:

- У ствари, напетост се само појачава. Обе корејске државе и суседне велесиле играју опасне политичке игре. Сматрам да САД, Јапан и Кина треба да играју одређену улогу у уједињењу две корејске државе, али не да се мешају у њихове унутрашње ствари и да одлучујућу реч препусте самим Корејцима. То је шанса за развој и Северне и Јужне Кореје. Али ову шансу, по мом мишљењу, неће моћи брзо да искористе.

У принципу, ниједном од наведених политичких играча уједињена Кореја није потребна. САД не жели да се лиши међународног страшила као што је Северна Кореја која оправдава њихово присуство у Источној Азији. Пекинг се плаши да ће се јединствена Кореја претворити у комшију који није спреман на разговоре. Јапану није потребна појава новог економског гиганта – конкурента у светској трговини, који осим тога, може да се претвори у нуклеарну велесилу.

Тако да ће на питање да ли ћемо у блиској будућности видети уједињену Кореју одговор вероватно бити негативан.

Никулина Јекатерина,