Док Брисел разматра нови пакет санкција, Кадиров забрањује Обами улазак у Чеченију

29-07-2014 10:46:36 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Пресс-служба Президента РФ/ |


Читав понедељак експерти ЕУ анализирали су трећи пакет антируских санкција. Већ је решено да се из њега изузме гас и гасна опрема: без руског гаса Европи ће бити врло неудобно. У пакет ће ући забране појединих видова финансијских и банкарских услуга, склапање нових уговора у одбрамбеној сфери и продаја технике двоструке намене.

Али ЕУ је већ изјавила да све то неће важити за раније склопљене уговоре. Французи су објавили да ће они испоручити своје носаче хеликоптера Мистрал Русији у сваком случају.

Са своје стране, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је изјавио да су снакције против Русије апсурдне, и у процес очигледно се мешају нечији коњуктурни и једнострани интереси. Русија је увек тежила да учини само једно: да нађе начин да утиче на ситуацију у Украјини, како би превела ситуацију из војне конфронтације у токове политичких преговора у пуном складу са оним обавезама које су преузеле на себе РФ, САД и Украјина, рекао је Лавров.

- Овај геополитички пројекат у Украјини усмерен је на то да се освоји украјински геополитички простор на штету Русије, рускофонског становништва и саме Украјине. Није то пошло за руком да се учини одмах и неће поћи за руком зато што такве ствари не могу да се наметну једној страни.

САД и ЕУ, уводећи нове санкције против наше земље, нису спремне да се одлуче на мере које наносе штету или су опасне по њих саме, сматра руководилац центра за анализу међународне политике Института за глобализацију и социјалне покрете Михаил Нејжмаков.

- Украјина ипак није онај повод ради којег су ове снаге спремне да жртвују нешто заиста озбиљно. У принципу, то је несумњиво сфера енергетике, то су неке нове мере које ће заустављати реализацију пројеката као што је Јужни ток. За сада озбиљни кораци у том погледу нису начињени и највероватније ЕУ ће се на њих одлучити у последњем реду, зато што ће то шкодити њиховим сопственим интересима.

И заиста, експерти Европске комисије ЕУ већ су израчунали да због санкција у оном облику у којем на њима инсистирају САД, Европа губи већ ове године 40 милијарди евра. 2015. године такви губици ће износити већ 50 милијарди евра. Тачније око 0,5% годишњег националног бруто производа читаве ЕУ. При томе реч је само о продукцији војне индустрије и двоструке намене која се изводи у Русију. Ако се узме у обзир сав остали извоз и неизбежни одговор Москве, губици ће скочити вишеструко. Само Немачка има са Русијом робну размену од 80 милијарди евра годишње. Од ње директно зависи око 350 хиљада радних места у Немачкој.

Управо узимајући у обзир овакву аритметику, многи руски експерти сматрају да се иза санкција крије фини прорачун САД да раскину везе Русије и Европе и самим тим заузму економску и политичку нишу Москве у ЕУ.

Међутим „рат санкцијама“ између САД, ЕУ и русије фактички је већ почео и прешао на строго персонални ниво. Са очигледним елементима гротеске. Председник Чеченије Рамзан Кадиров је објавио да је направио сопствени списак сакнција и укључио у њега председника САД Барака Обаму, председника Европске комисије Жозеа Мануела Барозуа, председника Европског савета Хермана ван Ромпеја, врховног представника ЕУ за иностране послове и политику безбедности Кетрин Ештон и председника Европског парламента Мартина Шулца. Кадиров је поручио да се замрзну њихови рачуни у банкама и сви активи и забранио им је улазак у Чеченију.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут