Оптужбе против Русије попримиле ирационални карактер

29-07-2014 03:34:01 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/BIONIC University/cc-by |


Последњи пуцњи на маргинама информационог рата против Русије које је испалио амерички амбасадор у Кијеву Џефри Пајет, поново су били ћорци. Министарство одбране Русије назвало је намештеним сателитске снимке са руским самоходним оруђима која су тобоже гађала Украјину. Амерички амбасадор је објавио фотографију на свом Твитеру 27. јула. А два дана касније се испоставило да то нису подаци америчких шпијунских сателита. Снимке је направила приватна америчка корпорација Дигитал Глоб. Такве може да добије свако ко плати.

Када су љубимицу дописничког корпуса Стејт департмента, секретара за штампу Џен Псаки питали шта је требало у таквим комерцијалним фотографијама држати у тајности, а затим открити јавности, она је обећала да ће утврдити. Руска војска каже да снимке таквог квалитета, које је немогуће анализирати, можете направити било где. Када би све то било озбиљно, они се не би тако објављивали, каже бивши високи сарадник Реганове администрације Пол Крејг Робертс. Појава снимака на Твитеру, сматра он, још једна је потврда да је реч о пропагандном рату.

Русија одавно захтева од Американаца или да пружи озбиљне доказе оптужби на рачун Русије (пребацивање тешке технике, ракетирања, помоћ устаницима) или да престане да шири лажне информације. Али САД до данас то нису учиниле, приметио је министар спољних послова Сергеј Лавров. Москва, рекао је Лавров, на пример, пружила је све податке објективне контроле (сателитске снимке, податке електронског и радио извиђања, пресретања разговора) већ неколико дана после пада малезијског Боинга. И предала их је УН и ОЕБС-у.

- Нашој војсци и Росавијацији било је постављено укупно око 40 врло конкретних питања. Ми не схватамо зашто Американци, који кажу да имају некакве необориве доказе своје верзије, не пружају их. ДА верујемо на реч? То смо већ прошли. Истрага како би била објективна, треба да буде поштена и заснована на чињеницама. Пробајте да дођете на амерички суд и да кажете: мој штићеник има стопостотни алиби, али то је државна тајна, зато ми верујте на реч. Просто ће вас исмејати.

Руска војска и политички аналитичари тврде да је актуална америчка пропагандна кампања, као и све претходне, необично примитивна и схематична. Прво се драматизује ситуација, затим се избацују лажне информације, вероватна провокација (као са малезијским Боингом) и затим емоционална експлозија.

Русија је више пута оповргавала и украјинске, и америчке фалш доказе и наводила сопствене контрааргументе. Шта више, експерти ОЕБС-а су потврдили да никаква кретања, никаква концентрација руских трупа, никакво ракетирање украјинске територије није фиксирано, каже познати руски политиколог Алексеј Мухин.

- Највероватније такве чињенице ће се на информационом пољу игнорисати. И, наравно, врло озбиљно ће ојачати интензивност емоционалног тока усмереног против Русије. Али ове оптужбе већ носе ирационални карактер и чињеницама се не потврђују. Што више САД и Кијев буду деловали у том правцу, то дубљу јаму себи копају.

Исхитреност с којом је Кијев пожурио да пребаци кривицу за оборени малезијски боинг нервира чак холандске власти. Холандски савет за безбедност (невладина организација која истражује све техногене катастрофе у Холандији) назвао је превременим изјаве СНБО Украјине од 27. јула о томе да су црне кутије Боинга 777 већ дешифроване. И дешифровања тобоже показују да је авион оборен ракетом са земље. Црне кутије су биле предате експертима у Британију тек 24. јула. На њихово дешифровање ће отићи неколико недеља. По правилима ИКАО, нико никакву информацију до потпуног завршетка истраге нема право да открива. И штампи се такве информације не преносе.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут