Украјина – савезник САД: Реци ми ко ти је пријатељ...

29-07-2014 05:28:00 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/The Shifted Librarian/cc-by-nc |


Прогласити Украјину војним савезником САД. Нацрт закона таквог садржаја поднели су доњем дому представници обе партије америчког конгреса.

Иницијатива америчких конгресмена, по свему судећи, била је одговор на недавну изјаву Петра Порошенка. Украјински председник олигарх раније је саопштио да Кијев намерава да затражи од САД статус основног савезника ван НАТО-а. Како саопштава Вашингтон, нацрт закона позива председника Барака Обаму да пружи влади Украјине помоћ у области везбедности и обавештајне делатности. А етикета „основног савезника“ ће омогућити Кијеву да добије од алијансе помоћ коју НАТО обично пружа земљама чланицама, објашњавају конгресмени. Наравно, неопходност за таквом помоћи аутори документа објашњавају тиме што Русија тобоже даје оружје побуњеницима на украјинском Југоистоку. Наравно, и умешаност Москве у несрежу малезијског Боинга такође помињу.

На Западу већини је одавно јасно: догађаји у Украјини су део америчког плана за дестабилизацију ситуације код руских граница. Ипак, Вашингтон не одступа од традиције да све проблеме пребацује на другог.

Украјинска економија блиска је банкротству. Новца за наставак казнене операције у благајни нема – то је признало и Министарство финансија земље. Тако да сада, наравно, даљу офанзиву на Русију треба да плаћа онај који ју је наручио, каже саветник Руске академије наука Вилен Иванов.

- Постаје јасно да Американци не одустају од рата са Русијом, који се сад већ води. У таквим специфичним формама као што су економске санкције, наоружавање треће стране – у датом случају Украјине. Све то на крају крајева усмерено је против Русије. И издвајања ће отићи на то да се ојача украјинска армија – са одређеним стратешким перспективама.

Ипак, Вашингтон тешко да ће се одлучити на директне испоруке оружја Кијеву, сматра главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

- Америка тешко да ће ризиковати да се одлучи на масовну испоруку наоружања Украјини. Као прво, украјинска војска не може чисто технички да користи америчко оружје, као друго, то ће изазвати огроман међународни скандал. Ако је реч о постепеном увлачењу Украјине у НАТО структуре, све ће ићи провереним путем. На примеру Грузије јасно је да ће се то отегнути барф пет година.

У међувремену међународни експерти су сакупили приличну количину чињеница како би дошли до закључака неутешних по Кијев. Тако је Међународни Црвени крст признао. у Украјини се води прави грађански рат, а не чувена антитерористичка операција. А правобранилачка организација Хјуман Рајтс Воч пружила је доказе о ратним злочинима Кијева. Стручњаци једне од најугледнијих правобранилачких организација су утврдили да прокијевске наоружане групације приликом бомбардовања градова користе системе рафалске паљбе Град. Само у последње време у таквим нападима је погинуло на десетине цивила. Организација изјављује: то може да буде изједначено са ратним злочинима. Са закључцима експерата да Кијев крши међународно хуманитарно право већ су се сагласиле и УН. У таквом ситуацији Западу је све теже да прикрива праве кривце за кланицу која се одвија у Украјини. А Црвени крст и УН имају довољно угледа како би прогласили прекршиоце права за ратне злочинце и предали их Међународном кривичном суду.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут