Филм Левијатан ушао у програм Мајстори филмског фестивала

30-07-2014 08:07:39 | | Глас Русије, фото: «КиноПоиск.Ru»/ vostok.rs |


Филм Левијатан режисера Андреја Звјагинцева, награђен на канском филмском фестивалу, биће приказан у програму Мајстори на међународном филмском фестивалу у канадском Торонту, саопштила је за РИА Новости прес-служба филмске компаније Нон-Стоп Продакшн.

Левијатан Звјагинцева је добио Гран-при на фестивалу у Минхену. Међународни филмски фестивал у Торонту ће бити одржан од 4. до 14. септембра. У програму Мајстори заједно са Левијатаном ће бити приказани филмови Збогом, Говор Жан-Лука Годара, Тимбукту Абдерахмана Сисака, Анђеоско лице Мајкла Винтерботома, Голуб седео на грани, Размишљајући о животу Роја Андерсона.

Позив на велике филмске фестивале у свету несумњиво је признање квалитета филма и његове способности да наиђе на одазив не само у срцима руске или чак европске публике. Приказивање Левијатана у Торонту несумњиво ће веома помоћи даљој дистрибуцији филма у иностранству, рекао је за РИА Новости продуцент филма Александар Родњански. У америчку дистрибуцију Левијатана ће пустити компанија Сони Класик.

Левијатан је четврти филм Звјагинцева. Његов први филм – Повратак – освојио је два Златна лава у Венецији – за најбољи филм и за најбољи деби. Други филм Изгнање добио је награду Канског фестивала За најбољу мушку улогу. Трећи филм – Јелена, добио је специјалну награду програма Посебан поглед Канског филмског фестивала.

Филмови Звјагинцева традиционално учествују на филмским фестивалима Северне Америке. Северноамеричке премијере филмова Повратак и Јелена такође су одржане у Торонту. Прву од својих многобројних награда Јелена је добила на филмском фестивалу независног филма у Санденсу, још пре почетка снимања филм је дибио награду за најбољу сценаријску израду.

Светска премијера филма Левијатан одржана је у основном конкурсном програму 67. Канског међународног фестивала, где је филм добио награду за најбољи сценарио. Филм је такође добио Гран-при фестивала у Минхену и главну награду филмског фестивала на Палићу у Србији.