Ела Памфилова: Украјинске власти не реагују на молбе за помоћ болесној деци

31-07-2014 08:04:57 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Kuznecov/ vostok.rs |


Руски омбудсман Ела Памфилова изјавила је да се украјинске власти не труде да организују хуманитарне коридоре за евакуацију тешко болесне деце из зоне конфликта.

Протекле недеље су руски омбудсман Ела Памфилова, чланови председничког Савета за људска права и шефица фонда Праведна помоћ Јелисавета Глинка позвали ЕУ, украјиснке власти, руководиоце ДНР и ЛНР као и водеће међународне организације за људска права да помогну у стварању хуманитарног коридора за евакуацију тешко болесне деце из зоне конфликта на истоку Украјине у Руску Федерацију.

Реч је о тешко болесној деци од канцера, деци-инвалидима, деци зависној од инсулина и везаној за хемодијализу. Родитељи нису у могућности да их евакуишу из зоне борбених дејстава, за то су потребна специјална транспортна средства и стручна медицинска пратња. Постоје деца која се не могу превозити обичним транспортом, они не би поднели такав превоз дуже од два сата, објаснила је Памфилова у интервјуу за Раша тудеј.

По њеним речима украјинске власти се за сада нису одазвале на молбе родитеља да помогну у евакуацији деце из опасних подручја. „Они су се свима обраћали за помоћ, али украјинска страна није баш одреаговала. А од њих се тражи само договор о могућности евакуације деце са територије коју контролишу, све остало бисмо ми сами урадили. Имамо споразум са руским властима о томе да ће бити обезбеђен специјални превоз, медицинска пратња. Постоје волонтери, који су спремни да пруже помоћ, а договорили смо се и са медицинским центрима у Русији који су спремни да прихвате децу и обезбеде смештај родитељима, рекла је Памфилова.

Како је посебно подвукла руски омбудсман, овде није реч о деци без родитеља, која се налазе под заштитом украјинске државе, и која се према међународним прописима не могу евакуисати без дозволе за њих одговорних државних органа.

Ела Памфилова сматра да украјинске власти у овом тренутку прећуткују постојање проблема, у чему им светска заједница помаже.

У складу са тренутном информативном политиком, њих (болесну децу) покушавају да не примете. Зато се тако мало међународних организација тамо налази. Погледајте, како се извештава о сукобу на Блиском истоку, а како из Украјине. Па то је небо и земља. А у питању су живи људи, деца, они такође имају право на помоћ, на заштиту од метака, од граната, било одакле да долазе. У мени то изазива дубоко неразумевање. Утисак је да је најважније очистити територију, а шта је са тим људима тамо, са цивилима, светску заједницу не занима, закључила је заштитница грађана.

Ела Памфилова је предложила међународним посматрачима и организацијама, својим колегама из Врховне раде као и званичном представнику Стејт департмана Џенифер Псаки да посети границу Русије и Украјине, како би „све видели својим очима“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут