Чуркин: РФ страхује да Кијев настоји да уништи доказе о рушењу авиона

31-07-2014 09:29:54 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија страхује да Кијев настоји да уништи доказе који имплицирају његову улогу у несрећи малезијског Боинга 777 код Доњецка, изјавио је стални представник РФ у Ун Виталиј Чуркин, говорећи на седници Савета безбедности светске организације.

„Страхујемо да су кијевске власти мотивисане да униште доказе, који имплицирају њихову улогу у несрећи малезијског авиона“, рекао је Виталиј Чуркин, говорећи у Савету безбедности УН.

По његовим речима украјински председник Петар Порошенко обећао је да ће обуставити ватру на подручју несреће, међутим, обећање је било управо ту прекршено, а украјински званичници су јавно обелоданили нови задатак, а то је чишћења територије од Самоодбране и преузимање њене контроле“.

Подсећамо да је 29. јула група међународних стручњака три пута безуспешно покушавала да доспе на подручје несреће малезијског авиона код Доњецка, јер су се ту водиле борбе.

„Наставак борбених дејстава на југоистоку Украјине ствара директну претњу стотинама грађана наших земаља и запосленима на граничним прелазима. Не искључујемо могућност да опасности могу бити изложени и међународни посматрачи“, наглашено је раније у МСП РФ.

„Позивамо украјинску страну да одмах прекине војну операцију и почне решавање кризе за преговарачким столом“, наглашено је у министарству.

Читајте више наУкрајина из минута у минут