Путин позвао да се извуку поуке из историје Првог светског рата

31-07-2014 10:09:23 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник РФ Владимир Путин је поздравио учеснике и госте међународног научног форума „Велики рат. Часови историје“ и позвао их да извуку поуке из историје Првог светског рата ради развоја заједничке европске хуманитарне сарадње, саопштила је данас прес-служба Кремља.

Међународни научни форум „Велики рат. Часови историје“ је посвећен историјском датуму – стогодишњици почетка Првог светског рата.

Први светски рат (28. јули 1914 – 11. новембар 1918.) је један од највећих оружаних конфликта у историји човечанства. Резултат рата је био нестанак четири велике империје: Руска, Аустроугарска, Османска и Немачка.

„Сећање на ту трагедију треба да нам помогне да извучемо праве поуке из прошлости. Потребно је дати објективну оцену догађајима тог времена, не допуштајући фалсификацију и пристрасност у њиховом проучавању. Сигуран сам да ће рад на овом форуму помоћи решавању тог важног задатка, развоју заједничке европске хуманитарне сарадње“, рекао је руски председник. Такође. Је речено да ће Русија увек поштовати подвиг војника и официра који су бранили отаџбину.

„Од прошле године се 01. августа обележава Дан сећања на руске војнике погинуле у Првом светском рату. Планирамо да и у будућности обнављамо историјску правду – овековечавамо ратне победе и херојску улогу наших сународника који су на фронту и у позадини часно извршавали свој дуг“, стоји у обраћању.

Поводом за почетак Првог светског рата је послужило убиство аустријског предстолонаследника Франца Фердинанда, кога је у Сарајеву убио Гаврило Принцип. Он је био члан организације „Млада Босна“, која се борила за уједињење свих јужнословенских народа у једну државу. У рату је погинуло више од 10 милиона војника и око 121 милиона цивила.