Санкцијама се Русија не може сломити

31-07-2014 11:15:04 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


ЕУ један за другим усваја пакете сакнција против Русије. Колико су ефикасне овакве мере, како ће се оне одразити на Русију и саму Европу?

Мени се чини да је прави циљ пре „васпитавање“ Русије, а не удар по њеној економији, – каже Дарја Митина, руководилац Московског одељења прес-службе МИП ДНР.

- Сама пракса санкција коју активно користе САД и земље ЕУ, морално и економски је већ себе преживела, зато што је свет превише узајамно повезан, све националне економије су део глобалне. Санкције увек ударају не само по онима против кога су усмерене, већ и по онима који их уводе. Земље неизбежно остају за нешто ускраћене и очекивани економски ефекат је врло сумњив. По мени, примена санкција против Русије је пре полтичка мера, посебно ако се узме у обзир да читав низ држава живи пдо санкцијама већ деценијама, и ништа се посебно не дешава. Русија је толико велика, њена економија је толико разноврсна, а систем економским веза са Европом и САД сада је толико развијен да режим санкција неће нанети Русији посебну економску штету.

Дарја Митина је навела пример Ирана који сада у време политичког отопљавања са западом, после деценија санкција, обратио се Женевском суду с тужбама против западних компанија, суд је изрекао пресуду у корист Ирана. Према речима Митине, санкције против Русије могу у одређеним условима да доведу до санације њене економије.

Руски експерт је подсетила на санкције против Либије у време Гадафија, који се откупио од Запада и променио политички курс земље. Али за запад Гадафи није постао свој. На крају је његов режим био уништен, а у Либији је започео грађански рат. Али Русија није Либија: Наравно, Русију покушавају да истисну са тржишта, пре свега са енергетског.

- Обратите пажњу да се разговори о санкцијама интензивирају управо у тренутку када је низ источноевропских земаља са којима је већ постојао договор о изградњи Јужног тока, потврдио своју намеру да учествује у пројекту, без обзира на то што их је Запад убеђивао да то не чине. Наравно, Русија није ни Луксембург, ни Либија, ни Северна Кореја. Друга је ствар што Запад уме да врши притисак. Надам се да ће се све још средити, јер Украјина је за нас принципијално питање. И како ми се чини, због Украјине нико неће довести у питање читав светски поредак, избалансиран са таквом тешкоћом.

Игор Јазон,

Читајте више наУкрајина из минута у минут