Министарство за везе и комуникације предлаже наручивање свих сателита у Русији

31-07-2014 11:35:38 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


еф Министарства за везе и комуникације Николај Никифоров дао је низ иницијатива ради реформисања руске сателитске гране, између осталих, он предлаже наручивање свих сателита само у Русији, као и прелаз на тржишни модел финасирања производње космичких апарата.

Прва и главна теза је - наручујемо само руске сателите. Руски инжењери, руска предузећа, руски космички апарати, руска лансирања. Очигледно је да у савременим условима нећемо моћи да обезбедимо гарантовани развој наше цивилне сателитске групације, ако будемо зависели од страних партнера, – изјавио је министар на седници владе у четвртак.

Према његовим речима, данас је ова зависност веома висока: 80 до 90 одсто увозних компонената у корисним оптерећењима и 30 до 40 одсто у платформама космичких апарата.

Данас руски сателитски оператори ФГУП „Космичка веза“ и „Гаспром космички системи“ заузимају само 3% светског тржишта. Министар сматра да Русија мора да уђе у 5 светских лидера сателитских услуга везе и емитовања.

Ради тога је неопходно решити проблеме, везане за рокове производње сателита, гарантовање њиховог успешног лансирања и беспрекорни рад у оквиру рока активног постојања (он мора да траје 15 година).

Министарство за везе и комуникације предлаже да се пређе на уговор пуног циклуса, који предвиђа финансијску одговорност и накнаду изгубљене вајде оператора сателитске везе у случају неуспелог лансирања.

Извршилац мора да осигурава своје ризике. То је управо тај системски тржишни модел, који ће за 5 до 7 година радикално променити квалитет наших сателита, - сматра он.

Министарство за везе и комуникације такође предлаже да се одустане од „замршене и неоптималне“ шеме финансирања производње сателита. Никифоров је објаснио да она претпоставља вишеструко унакрсно субвенцирање: „и субвенције од више милијарди Росвезе за производњу сателита, и условно-бесплатне ракете у оквиру Федералног космичког програма, и симболичне тарифе за услуге везе за специјалне потрошаче“.

Дакле, предлажемо да се пређе на транспарентни модел тржишних односа, када потрошач плаћа услугу, док добављач одговара за њен квалитет. Уверени смо да ће у таквој конфигурацији наше предузеће „Космичка веза“ моћи не само да обезбеди развој руске цивилне сателитске групације ради везе и емитовања, већ и успешно наступи са својим услугама на светском тржишту, - рекао је министар.

Реализација предложених мера ће омогућити двоструко повећање сателитске групације ФГУП „Косимчка веза“ на рачун ванбуџетских извора, те би 2022. године предузеће ушло у 5 светских гранских лидера са годишњим профитом најмање 60 до 70 млрд рубаља, - уверен је Никифоров.