Индекс РТС се спустио испод границе од 1200 пунктова први пут од 7. маја

31-07-2014 12:00:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руско тржиште акција у првој половини лицитација у уторак пробило је корекцију у страну раста, мада средином дана повећање је стало, а индекс РТС се чак спустио испод кључне границе од 1200 пунктова – први пут од 7. маја.

Руско тржиште акција у уторак отворено је растом од 0,1-0,2%. Инвеститори очекују решење ЕУ поводом сакнција против Русије и нису спремни активно да коригују претходни осетни пад.

Индекс ММВБ до 13.24 по московском времену је скочио за 0,4% - до 1366,92 пункта, индекс РТС је падао за 0,1% до 1207,42 пункта.

Бојазни поводом тешкоће доступа руских државних банака на европска тржишта капитала настављају да врше притисак на котације хартија од вредности Сбербанке (+0,1) и ВТБ (-0,6%) – највећих банака РФ са државном контролом које тргују на берзи.

У понедељак ове акције су пострадале јаче у контексту нетачног тумачења чланка Вол Стрит Џорнела од стране неких медија о томе да ЕУ тобоже припрема санкције против Сбербанке и ВТБ. У ствари имало се у виду да ће нове санкције сузити могућности највећих руских кредитних организација, укључујући Сбербанк и ВТБ да добију финансирање на европском тржишту капитала. Акције Лукојла (+0,7%) игноришу новости о блокирању бензинских пумпи руских компанија у украјинском Ивано-Франковску од стране бораца украјинске радикалне организације Десни сектор.

У уторак ће бити одржан састанак амбасадора ЕУ – могуће су селективне санкције трећег нивоа, сматра аналитичар ФГ БКС Марк Бредфорд. Јуче су се лидери САД и ЕУ договорили о неопходности строжих санкција против Русије и препоручили амбасадорима ЕУ да што је могуће пре уведу секторалне санкције, рекао је он.

Амбасадори ЕУ који су већ добили право потписа од лидера ЕУ, поново ће се састати у уторак, и сада вероватноћа проширивања санкција до трећег нивоа расте. Ипак ми очекујемо да ће се шире санкције у финансијској, одбрамбеној и енергетској сфери које је предложила Европска комисија прошле недеље, уводити постепено и да ће бити ограничене у размерама, како би се смањио утаицај негативних економских последица за ЕУ, као и због нежеље да се Москва сатерије у ћошак, додао је Бредфорд.

С позиција техничке анализе, пад може да се заустави око психолошки важног нивоа од 1200 пунктова по индексу РТС, али за сада нема довољних основа да се дијагностикује окрет тржишта нагоре, рекао је Антон Старцев из компаније Олма.

Индекс ММВБ је дошао на ниво подршке од 1360 пунктова – овде пролази доња граница низлазног тренда, који је почео да се формира још крајем јуна, истакао је главни аналитичар компаније Управа Уштеђевином Александар Потавин. Активни пад тржитша РФ настава се већ три недеље у низу, и оно делује прилично препродато, зато на њему нису искључене краткорочне корекције нагоре – рекао је он.

Историјски спред између индекса MSCI EM и MSCI Russia сада је достигао ознаку од 419 пунктова. Последњи пут тако велика разлика је била далеке 1996. године на зиму. Ако ове недеље инвеститори не чују ништа ново у погледу проширења санкција на највеће руске компаније и банке, пад тржишта ће се зауставити, а индекси ће бити кориговани нагоре за 3-5%. Са тим у вези, текући ниво тржишта може да се сматра прихватљивим за опрезне краткорочне куповине најзанимљивијих хартија, саветује Потавин.