Представнички дом САД одобрио резолуцију која дозвољава суђење Обами

31-07-2014 12:10:52 | | Глас Русије, фото: AP/J. Scott Applewhite/ vostok.rs |


Парламентарци планирају да суде шефу државе за прекорачење овлашћења приликом реформе здравственог система. Обама сматра да тужба нема перспективу.

Представнички дом САД је подржао резолуцију која дозвољава да се подигне оптужница против председника државе Барака Обаме за прекорачење овлашћења приликом реформе здравственог система, преноси Ројтерс данас.

Према подацима агенције, ову иницијативу је подржало 225 чланова Представничког дома, а 201 посланик је гласао против. Опозициони републиканци, који контролишу доњи дом Конгреса САД, оптужују Обаму за прекорачење овлашћења. Републиканци су посебно незадовољни тим што председник, наилазећи на опструкцију у Конгресу, спроводи своју политику путем указа. Он се ослања на мишљење правника из Беле куће поводом тога колико су ти његови укази у складу са овлашћењима председника, која су му према Уставу суштински ограничена у корист Конгреса.

Тако се Обама дуго времена борио за повећање минималне плате, за шта није добио подршку Конгреса, па је самостално донео такву одлуку, али само за запослене у федералним установама.

Обама је оштро критиковао доњи дом парламента за намеру да покрену оптужницу која са судске тачке гледишта нема никакву перспективу. Према његовим речима, Конгрес не испуњава своје директне обавезе и саботира неопходне реформе. Услед сталног супротстављања председника и Конгреса, популарност Обаме међу бирачима је пала на рекордно ниски ниво – мало више од 40%. Међутим, рад Конгреса одобрава свега око 13% Американаца.