Страни нацисти не ратују у Украјини ради демократије

01-08-2014 10:31:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Циљ станих добровољаца, који се боре на украјинској територији у саставу националистичког батаљона „Азов“ је „Бела Украјина“. Како пише шведски The Local, они се не боре за демократију, већ сасвим супротно – они могу сметати развоју демократије у земљи. Чак шта више, неки плаћеници сматрају да украјинска влада може пасти и да ће је заменити фашистичка диктатура.

Батаљон „Азов“, који се бори на страни кијевске владе, је састављен од добровољаца из читаве Европе. Међу њима су четири Швеђана, пише шведски The Local.

„Мој циљ је бела Украјина. Ја сам националиста и хоћу да у Европи живе бели Европљани“, рекао је један од Швеђана. Он је, такође, потврдио шведским медијима да се заиста бори на украјинској територији. Он уопште не крије да носи униформу шведске војске. И Шведски национални комитет полиције је потврдио присуство поданика краљевства на територији Украјине. Међутим, не зна се колико их је тачно у Украјини. „Ми не знамо колико се Швеђана бори у Украјини, али знамо да се неколико људи тамо сигурно налази“, рекли су у полицији.

Између осталог, званични Кијев демантује присуство страних војника у својим борбеним редовима и бежи од директног одговора на питање.

„Не желим ништа да кажем на ту тему. Закон забрањује страним држављанима да учествују у борбеним дејствима“, рекао је саветник министарства унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко.

Према мишљењу експерата, батаљон „Азов“ је моћно оружје у борбама са сепаратистима. Они се, ипак, боре одвојено од регуларне армије. Осим тога, они имају „властите приоритете“, истиче лист.

„Они се не боре за демократску Украјину. Њихов идеал је фашистичка диктатура“, сматра стручњак за украјинску политику Антон Шеховцов. Према његовим речима, стани плаћеници, највероватније, неће постићи свој циљ, али су у потпуности спремни да спрече развој демократије у земљи.

Сличну забринутост потврђуј и речи једног од шведских националиста. „Ово може бити основа нечег много већег. Врло је вероватно да ће кијевска влада пасти“, рекао је Швеђанин.

Читајте више наУкрајина из минута у минут