HARP, Карл Маркс и Су-24 који плове

26-07-2014 01:13:24 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Још једне у низу елементарне непогоде задесиле Далеки Исток.

Због пљускова је највише пострадала Магаданска област, где је уведен режим регионалне ванредне ситуације. У току дана ипо пала је тромесечна норма падавина. Воде реке Магаданке су поплавиле музеј војне технике, разоривши експозицију. Због одроњавања земљишта, пала су у воду и почела да плове два авиона Су-24, која су била основа музејске експозиције. Према речима метеоролога, током читавог историјата посматрања, од 1936. године, такве кише у Магадану нису падале.

Пљусак је претворио Ханти-Мансијск у Венецију. Многе улице су се нашле под водом. Водостај се повећао за скоро 1 метар. Осим тога, због пљускова је постарадала окружна клиничка болница: собе су поплављене. Делимично се срушио плафон.

У Сургуту је 24. јула у току 24 сата пала двонедељна норма падавина. Пљусак је оштетио дрвеће, поплавио неке улице, срушио кров месног хипермаркета. Пљускови неће престати ни наредних дана. Непогоде су задесиле овај регион свега пар месеци после поплаве, која је захватила читав Далеки Исток.

У сливу реке Кубањ почетком јула реке су се због пљускова излиле, зато је требало евакуисати становнике неких насеља. Последњих дана у тој покрајини опет су забележени јаки пљускови. У Сочију, например, они су били толико јаки да ни посебна канализација није била у стању да отклони токове воде. Услед тога су становници буквално вадили кола из тих потока.

Недавно су природне непогоде захватиле Алтај. Сваки пут у медијима и социјалним мрежама се изражава мишљење да је то последица људске делатности. Помињу се САД с њиховим HARP-ом.

Ми смо замолили за коментар доктора војних наука, председника Академије геополитичких проблема Константина Валентиновича Сивкова.

Данас је поплављена Русија, недавно је била поплављена Европа. Била је поплава у Србији, у БиХ, делимично у Аустрији. Иста природна појава се десила у Пољској. При томе метеоролози прогнозирају, а не могу да објасне зашто елементарне непогоде имају такве размере. Сваки пут непогоде су право изненађење. Шта мислите, да ли то у неким размерима провоцира човек?

- Реч је о мешању човека, односно, не о ненамерном мешању, већ о објективним условима еколошког притиска цивилизације на екологију Земље, односно, на промену климе. Клима се мења веома интензивно, то сви признају. Глобално отопљавање реално настаје. Читав низ догађаја, међу њима и поплаве, део су тог процеса. Поред тога, не могу да искључим ни могућност настанка тих појава услед деловања на временске услове са одређеним циљем. То нису широко познати методи, например, распршивање дисперзних мешавина ради иницирања пљускова. То би био велики скандал. Што се тиче рада HARP-станица на Аљасци, на Гренланду, у Норвешкој, у принципу, то би могло да изазове такве промене времена. Што се тиче HARP-а, главни је проблем да се обезбеди контрола експеримената и њихових последица. Нема доказа, који би повезали рад HARP-а и промене климе, али теоретски је то могуће. За сада не постоји методологија, која би омогућила тачну прогнозу утицаја HARP-а на јоносферу, који се одражава на временским условима у неком региону земаљске кугле. Дакле, према мом мишлењу, има више повода да се мисли да су поплаве повезане с процесом глобалног отопљавања, који знатно повећава људска делатност.

Константин Сивков је подсетио да је пре 4 године изливање нафте у Мексички залив испровоцирала промене у функционисању Голфске струје. На великим дубинама су се гомилали дебели слојеви нафте, која није била извађена. Они ремете нормално функционисање циркулације вода између великих и малих дубина. Услед тога се Голфска струја поделила на две циркулације. Једна је у рејону Јужног Атлантика, друга у рејону Северне Америке. То је узрок хладних и снежних, без преседана, зима у Канади и САД-ама, као и Европи ове године. То је узрок и поплава у Европи и САД-ама, у Србији, БиХ.

Није то први пут, када се наша планета суочава са променом климе. Изгледа да су и мамути изумрли због промене климе. Шта мислите, како човечанство може да се супротстави елементарним непогодама? Какве мере се морају предузимати да не би прогнозирани каприц природе постао катастрофа националних размера?

- Ради тога је потребна широка лепеза мера. Прво, мора да се успостави уходани систем контроле и прогнозирања генерисања времена. То је принципијелно питање. Друго, свакако, морају да се стварају методи и технологија утицаја на време са стриктним прогнозирањем последица. При томе мора да се води разрада одговарајуће фундаменталне теорије, која би омогућила да се то учини ради планирања и регулисања, ублаживања тих временских напада. Треће, неопходно је решити питање о обнављању Голфске струје, бар отклонити преосталу нафту.

Да ли је то могуће?

- То је могуће, али ће скупо коштати читаву цивилизацију. САД нису у стању да то учине саме. Међутим, није то главно. Четврто, треба стварати специјалне заштитне уређаје, системе, који блокирају могућност настанка таквих поплава на рачун стварања веома озбиљних заштитних објеката. Као пример може да буде Холандија, где је велики део копна добијен од мора. Неопходно је прелазити на нове принципе изградње стамбеног фонда, као и индустријских предузећа, где би била предвиђена заштита од природних катаклизама. То је такође могуће, али су за то потребне специјалне технологије, способне да осигурају безбедност кућа чак и у трусном подручју, попут Јапана. Свакако, у размерима читаве цивилизације потребно је решити задатак приступа енергетским ресурсима у интересу обезбеђивања преживљавања човечанства. У условима постојећег капиталистичког уређења то је у принципу немогуће. Ради тога је потребно прећи на нови, социјалистички колосек развоја цивилизације. Ниједан представник буржоазије неће дати да се то учини.

Карл Маркс је писао у Капиталу да се капиталиста неће устезати од било каквог злочина, који му обећа профит од 300%.

Није реч о "Капиталу" Маркса. То је објективна реалност. Човечанство неће моћи да преживи ако не промени фундаменталне основе свог постојања.

Вера Жердева,