Туризам у Украјини: Мртва сезона

01-08-2014 01:25:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руси су одустали од одмора у Украјини, а путници са Запада плаше се да дођу. За све је крив грађански рат који се води на југоистоку раније привлачне за туризам земље. И то је још један извор прихода којег је украјинска благајна лишена због конфликта. Шта ће бити са читавим страним туризмом у Украјини?

Последњих година Украјина је била тражена међу туристима. Само 2013. године земљу је посетило 24 и по милиона страних туриста, од тога више од десет милиона Руса. Ове године такве цифре се не могу очекивати. Рат који траје и отворено русофобска расположења, као и пооштравање правила осујетили су туристичке везе између Русије и Украјине, каже шеф прес-службе Ростуризма Ирина Шчегољкова.

- Са тачке гледишта руско-украјинских односа у сфери тиризма је дошло до врло озбиљне пукотине. Туристи практично не путују. Ако путују, то су углавном индивидуални путници који одлазе са великом бојазни. Они људи који су путовали у Кијев на екскурзије – то је био један од омиљених праваца и за ученике и за индивидуалне туристе, и за групе. Путовало се и у Закарпатје. То је велики губитак, такав правац. Сада фактички туристичког прилива нема, наши односи у сфери туризма су сведени на нулу.

Страни туризам у целини у Украјини се практично свео на нулу. Без обзира на нови статус земље која је потписала асоциацију са ЕУ, западни туристи тамо за сада не журе. Људи се једноставно плаше за свој живот, па и политичка турбулентност, економска неуређеност такође плаше странце, објашњава експерт Друштвене коморе за заштиту права туриста Роман Бобиљев.

- Туризам је визит-карта сваке државе. Ако има страних туриста, значи у земљи је створена инфраструктура, има новца, ситуација је стабилна и у земљи је безбедно. Тамо где се води рат, тамо се туризам не развија. Западни туристи су обазривији од руских. Питања везана за безбедност за њих су на првом месту. И опет; информациони тон такође је негативан, посебно поводом пада Боинга. Грађани Западне Европе не знају превише добро где је Доњецк, где Лавовска област, изузев грађана суседних земаља, исте те Пољске. Зато се не може говорити о масовним туристима.

Према прогнозама експерата, 2014. године у Украјину ће доћи само 15% прошлогодишњег туристичког прилива, тачније око 3,5 милиона људи. И углавном ће то бити Пољаци, Румуни, Мађари, који ће посетити западне регионе Украјине – Галицију, Буковину и Закарпатје. Можда и Кијев. И да не говоримо о томе да је изгубљена највећа ставка туристичког прихода – Крим, који је традиционално био најпопуларнији правац у Украјини.

Марија Меркулова,